marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

11 de desembre de 2014
0 comentaris

CAÇAR MÒPIES O GAMBOSINS: LA LLENGUA ROMÀNTICA DE LO FOLL

Tant les mòpies com els gambosins són animals imaginaris que solen caçar els més ingenus dels innocents o els més babaus dels beneits. Les mòpies -o els seus germans mascles, els gambosins- solen sortir les nits més fosques i inquietants, i tenen predilecció per enfilar-se als arbres. Val a dir que, per segons quines contrades del nostre territori lingüístic, els gambosins són les bèsties que fan cantar el vent. El caçador intrèpidament betzol de mòpies o gambosins, proveït d’un sac o d’uns filats, para bàmbolament davall un arbre esperant que hi caigui algun d’aquests animalots enzes. En estar ben a punt el caçador, un de la colla enganyadora, amagat entre el brancam, li tira damunt tot allò que més pot ofendre: una gerra de líquids bruts i pudents o/i una embosta de merda de qualsevol animal. I ja tenim la mòpia caçada o el gambosí dins el sac.

En veient com decreta, mana i actua el govern colonial i paramilitar atrinxerat al Consolat de Mar, hom pot afirmar que el seu cap, JRBD, pretén enviar la ciutadania tota de les illes a caçar mòpies o gambosins; i que és ell mateix qui, dalt de l’arbre, li llença tota casta de porqueria per befar-se’n. Lo impresident ha demostrat ben a bastament des que ha fortificat el Govern nostre, que allò que més li agrada, amb allò que més frueix, és ridiculitzant els catalanoparlants i els seus savis i mestres.

Si no és així, no s’entén que per no voler dir que Ramon Llull inaugura la literatura catalana, digui que escrivia en llatí, en àrab i en llengua romàNTica, talment com si fos el primer compositor de boleros; o que li castellanitzi el nom, accentuant-li la o.

Quant la dolentia es marida amb la curtor, que tremolin els fonaments que mantenen el món en òrbita.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.