marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

2 de maig de 2013
0 comentaris

BAUZÁ SUSPÈN AGUILÓ, GORNÉS I BOSCH

El president de les Illes Balears, José Ramón Bauzá, ha renovat avui el seu govern. Es tracta de la tercera remodelació en dos anys, la qual cosa demostra la seva manifesta feblesa en tots els àmbits, per molt que ell ho vulgui fer passar com un nou impuls per reactivar-ho tot. Cessar el seu vicepresident econòmic, l’inefable José Ignacio Aguiló; Simón Gornés, el titular d’Administracions Públiques; i Rafel Bosch, d’Educació, Cultura i Universitats, tres àmbits força importants, demostra molta incapacitat, tenint en compte que fins ara eren 7 els consellers.
Per tant, cessa més del quaranta per cent del seu govern; poca broma!
Dels tres consellers cessats, val a dir que Gornés i Bosch se’n van després d’haver posat rumb ferm, des de les seves respectives conselleries, a la prescindibilitat i secundarització del català. Gornés, a través de la llei que elimina el requisit lingüístic en les proves d’accés a la funció pública; i Bosch fent el mateix en l’àmbit educatiu. Bosch també va treure innoblement l’arxipèlag de l’Institut Ramon Llull i és l’artífex, per si no en tingués prou, de la fragmentació de la llengua catalana impulsada per Bauzá tot introduint les modalitats en els llibres de text.
En aquest sentit, tant Gornés com Bosch, juntament amb Bauzá, han estat els consellers que més han dictat i decretat en contra dels interessos dels illencs; en contra de la nostra personalitat com a poble. Un i altre són part essencial en la despersonalització de l’arxipèlag, o el que és el mateix, en l’aplicació de l’apartheid lingüístic i cultural.
Bauzá, durant tota la compareixença pública per anunciar els canvis, s’ha expressat en castellà. (Per cert, quina modalitat castellana fa anar?). Ja sabem que per les coses que considera importants, l’impresident illenc usa aquesta llengua vinguda de ponent; la pròpia, només l’empra en comptagotes.
De la remodelació, cal dir que divideix la conselleria de Vicepresidència Econòmica, de Promoció Empresarial i d’Ocupació en dues (Promoció Empresarial i Ocupació, i Hisenda i Pressuposts) i la Salud, Família i Benestar Social també en dues (Salut i Serveis Socials i Família). És a dir, augmenta el nombre de conselleries quan s’ha afartat d’aprimar fins a l’ofec a l’ofec l’administració pública.
D’altra banda, la vicepresidència que ostentava Aguiló, passarà a Presidència, per la qual cosa el seu conseller, Antonio Gómez Pérez, reforça i molt el seu paper d’home fort (i d’extrema confiança presidencial) en el govern.
Quant al canvi en la conselleria d’Educació, Cultura i Universitats, el propi José Ramón Bauzá s’ha encarregat de dir que la substituta de Rafel Bosch seguirà la línia marcada per l’executiu (és a dir, ell). Això vol dir que la nova consellera Juana M. Camps, llicenciada en dret i agent de la propietat immobiliària, no tindrà cap més comesa que seguir castigant el català i els seus parlants. En això, Bauzá hi destinarà els diners que faci falta.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.