marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

12 de desembre de 2014
0 comentaris

AVUI, A ALCÚDIA, NIT DE LA CULTURA

Avui, divendres, 12 de desembre, a les 21.00 hores, l’Auditori d’Alcúdia acull una nova edició de la Nit de la Cultura, que serà una nova mostra de la creació cultural i artística feta durant l’any a les Illes Balears. La vetllada serà retransmesa en diferit el proper 5 de gener per Televisió de Catalunya. En el decurs de la Nit de la Cultura, com sempre, tendrà lloc el lliurament dels XXVIII Premis 31 de Desembre, creats per l’OCB per reconèixer aquelles persones i entitats que han fet feina durant el 2014 a favor de la llengua, la cultura i les senyes d’identitat del país.

La vetllada comptarà amb la presentació del periodista Llorenç Cloquell. El primer acte serà el discurs a càrrec del president de l’OCB, Jaume Mateu, en el decurs del qual farà un balanç sobre l’estat de la llengua, la cultura i el país durant l’any que ara acaba, i en el qual tendrà unes paraules de record per al militant històric de l’entitat Josep Maria Magrinyà, recentment traspassat. Acte seguit hi haurà el primer bloc de lliurament dels Premis 31 de Desembre (el Josep Maria Llompart al misser Francesc Riera i l’Emili Darder al músic Joan Moll i Marquès).

A continuació serà el torn de la presentació de l’Any Ramon Llull, que al llarg dels anys 2015 i 2016 commemorarà l’obra del filòsof, pensador i creador del català literari. En aquest sentit, es projectarà un vídeo i hi haurà la primera actuació conjunta del baríton Lluís Sintes i del pianista Andreu Riera, que interpretaran la cançó Ramon lo Foll, de Guillem d’Efak i Antoni Parera Fons. La música donarà pas al còmic Miquel Àngel Llonovoy, que farà un dels seus cèlebres monòlegs, que passarà revista, des de l’humor, a l’actualitat política i social. Després de Llonovoy tendrà lloc el segon bloc de lliurament dels Premis 31 de Desembre (el Bartomeu Oliver a l’Associació Cultural Musical Pere Josep Cañellas i el Miquel dels Sant Oliver al llibre “Contraban, corrupció i estraperlo a Mallorca”, de l’historiador Pere Ferrer).

Acte seguit serà el torn de Donallop que, des dels seus inicis l’any 2009, s’ha convertit en un dels grups emergents de la nova escena musical mallorquina, que presentaran temes del seu primer àlbum, “#Milestones”. Donallop ha obert el seu estil purament acústic a noves sonoritats i textures. Les seves lletres parlen de les relacions, del pas del temps i de les capacitats de superació humana. Una música i unes lletres que transmeten tota la passió i emoció de Joana Pol i Pere Bestard. Els seguirà el tercer bloc de lliurament dels Premis 31 de Desembre (el Gabriel Alomar a l’Editorial Bromera i el Bartomeu Rosselló-Pòrcel a l’associació Xítxeros amb empenta).

La gala continuarà amb la presentació dels actes del Tricentenari 1715-2015, que commemorarà durant l’any que ve els tres segles del decret de Nova Planta i les seves conseqüències nefastes per a Mallorca. La presentació donarà pas a un audiovisual sobre la matèria dirigit per Pere Sánchez i a l’actuació del cantant Pere Janer, que presentarà temes del seu nou àlbum, “Present perfect”, un seguit de músiques i lletres de caràcter vitalista i esperançador. Acte seguit hi haurà el quart i darrer bloc de lliurament dels Premis 31 de Desembre (l’Aina Moll i Marquès a l’activista cultural Miquel Ripoll Rutlan i el Francesc de Borja Moll a l’associació s’Altra Senalla).

La Nit de la Cultura acabarà amb l’actuació de la cantant Nina, avalada per una trajectòria artística de més de 30 anys. Actriu, intèrpret, professora, especialista en el món de la veu, amb una llarga discografia que ha abraçat des de la música popular, fins la música francesa, el jazz o el blues. Com a acte final, els assistents cantaran l’himne de Mallorca, “La Balanguera”.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.