marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

16 de maig de 2013
1 comentari

«ARA BALEARS», COMPTE ENRERE

Presentats per Marisa Goñi, Biel Huguet, Catalina Serra i Mònica Terribas presentaren ahir capvespre al CaixaForum Palma el nou diari «Ara Balears», que a partir del dijous vinent, dia 23, serà als quioscs substituïnt el «dBalears». Un somni i un projecte col·lectiu, digué que era Biel Huguet, un dels emprenedors que malden per aconseguir petits i mitjans accionistes per al nou diari amb la finalitat que el 60% del capital econòmic sigui illenc.

 

Huguet digué també que «Ara Balears» aposta pel català i pels valors de la modernitat, la transversalitat i el rigor periodístic. Ell i els inversors creuen que és una empresa força engrescadora guiada pel desig d’innovació que els fa ser creatius i arriscats a l’hora en un moment econòmic que exigeix austeritat.
Per la seva banda, la directora del nou diari, Catalina Serra, indicà que l’
«Ara Balears», de dilluns a diverdres, tindrà 40 pàgines, que passaran a 64 els caps de setmana. D’altra banda, el diari serà molt present a les xarxes socials i s’atendrà especialment la seva versió digital. De fet, el seu web serà el gran aparador d’aquesta nova mirada periodística a l’arxipèlag en la qual serà primordial la participació activa dels lectors. Comptarà amb pocs redactors però amb molts de col·laboradors i tindrà al seu abast tota l’estructura de corresponsals i especialistes del diari «Ara». Al cap darrer, el que pretenen amb aquest projecte il·lusionador, indicà Catalina Serra, és fer periodisme del segle vint-i-u.

Mònica Terribas convidà els assistents, que ompliren l’espai del CaixaForum, a «conèixer un altre periodisme» a través de l’«Ara Balears». Tots els seus promotors, indicà, són ben conscients que engeguen el projecte en el pitjor moment econòmic possible i en plena crisi del mitjans de comunicació en paper. Així i tot, han assumit aquest risc extrem perquè les illes necessiten un mitjà de comunicació en català que ajudi a cohesionar la societat illenca.

Considera Mònica Terribas que un dels drames del periodisme actual és que concita desconfiança; que la societat, en general, menysté els mitjans de comunicació i aquesta actitud és un mal senyal en la salut democràtica d’aquesta societat en ser, aquests mitjans, elements essencials de servei comunitari i de cohesió.

El nou mitjà, que substitïrà el «dBalears» -en actiu durant 17 anys ininterromputs- fa part d’un projecte empresarial ambiciós d’esperit però moderat econòmicament i segueix un model periodístic molt diferent del de les grans capçaleres. La concentració dels mitjans de comunicació en poques mans, indicà Terribas, ha comportat una important «mutilació de neurones» a les seves redaccions. La pressa per ser els primers a donar una notícia, per viure al dictat de les xarxes socials i voler competir-hi, ha fet que el periodisme perdi bona part de la seva essència: «si no hi ha cervells que mirin i expliquin, no hi ha periodisme».

D’altra banda, indicà Terribas, el fet de viure «en una societat de l’espectacle», ens impedeix de valorar el treball del periodista. A més, la premsa, ara mateix, «està segrestada pels resultats».

L’«Ara Balears», per això, digué Terribas, mirant de recuperar el cordó umbilical amb el batec social de l’arxipèlag, vol crear massa crítica comprometrent-hi els seus lectors. Així, digué, cal que els illencs sentim i assumim el coratge i el compromís que han demostrat els emprenedors sumant-nos al projecte.

Projecte, tot sigui dit, necessari i que, a més, fa patxoca.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. Un molt bon diari l’ARA, cada dia m’agrada més. I tot el que sigui eixamplar l’espai comunicatiu català, fantàstic.

    Per cert, l’any passat, al setembre, prop de Ciutadella (Menorca), en una zona turística, vaig demanar El Diari de Balears en un súper on venien tots els diaris possibles (per descomptat tots els de Madrid així com molts altres europeus) i em van dir que no el coneixien. Després de 17 anys, no el coneixein…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.