marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

3 de juliol de 2015
0 comentaris

APASSIONANT CAMI RECUPERADOR

El primer Consell de Govern presidit per Francina Armengol ha desactivat, a la pràctica, el Tractament Integrat de Llengües i ha aprovat una proposta de derogació de la Llei de Símbols. Bon començament de singladura, sens dubte; una manera molt digne de començar la singladura d’un govern que ha despertat moltes esperances.

És clar que encara queda molt, sense anar més lluny, que el català retorni a ser un requisit per accedir a l’administració pública. I no oblidem, tampoc, que la Llei 9/2012, de 19 de juliol, de modificació de la llei 3/2007, de 27 de març, de la funció pública de la comunitat autònoma de les Illes Balears, en la seva disposició final primera, modifica l’article 14 de la Llei de normalització lingüística amb la qual cosa els topònims de les Illes Balears poden tenir com a forma oficial la catalana o la castellana i la catalana conjuntament.

Lingüísticament, cal que el Govern Armengol faci molta de feina per reforçar la seguretat jurídica del català. I per presentar-lo i tractar-lo com la gran eina de la cohesió social que tant necessitam. I perquè no sigui percebut, com fins ara, com una càrrega, com una nosa, com un càstig.

Queda molt per fer: s’han de recuperar, a la pràctica, els quatre anys de matadura de Bauzà, més els altres quatre que hauria d’haver avançat ell. Això suposa que, com a mínim, s’haurien de duplicar esforços i recursos per mirar de recuperar el nivell normalitzador exigible. El repte pot causar vertigen, però no deixa de ser apassionant. O ho hauria de ser. Fer hora per llegua, sempre és molt estimulant.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.