marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

1 de juliol de 2017
0 comentaris

ANTONI NOGUERA, BATLE

Mai no moren batles, diu l’adagi, per voler dir que els buits d’autoritat, tot d’una es tornen a cobrir. Palma, des d’ahir decapvespre, té nou batle, Antoni Noguera, fruit del pacte de govern que signaren fa dos anys el PSIB-PSOE, la coalició MÉS i Som Palma. Setanta anys després de l’assassinat del batle Emili Darder, Palma en té un altre que es considera hereu del seu pensament i llegat. Noguera no s’hi posa per poc: Darder és un referent enorme, raó per la qual les accions i els resultats conseqüents hauran de ser rotundament excel·lents per fer, com molt, cabal. I si no ho són…

Noguera pot ser un bon batle, sens dubte: és jove, arriscat i amb la preparació suficient per marcar bon rumb i empremta. Disitjar-li tanta de sort com de perseverança és de bon ciutadà.

Si hem de prendre de far el discurs que va fer un cop fet batle, Ciutat pot obrir un període d’il·lusió, que bona falta li fa. Així, el primer que haurà de fer més aviat que de pressa serà engrescar, il·lusionar els palmesans i preservar-los els desitjos d’una ciutat essencialment més vividora.

D’aquest discurs, tanmateix, vaig notar a faltar una referència explícita al català i a la seva normalització. Va parlar extensament dels drets socials i de la seva vigència, que marcaran l’acció de govern dels dos pròxims anys de batlia, però no es referí en cap moment als drets lingüístics dels catalanoparlants que segueixen sense ser atesos en la seva integritat. Es pot argumentar que, com el valor en els soldats de lleva d’un temps, a Antoni Noguera, l’atenció extrema a la llengua catalana, se li suposa. Jo també ho crec, però hi ha ocasions que s’ha de dir clar i català; i aquesta n’era una.

Bona batlia, Antoni Noguera.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.