marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

14 de febrer de 2010
8 comentaris

AMB LA LLENGUA ESMUSSA

Des de fa unes setmanes, ni a les Illes Balears ni al País Valencià arriba el diari “Avui” als seus quioscs. El testimonial volum de vendes, segons la nova empresa editora, en motiva la mesura. N’estan en el seu dret, però no deixa de ser una mala nova per la plena circulació, per tot el seu domini lingüístic, de la producció cultural i de mitjans de comunicació en català. Cert que podem accedir a la seva versió digital, però la seva presència en els aparadors, la seva visualització, segueix sent necessària. Vora els diaris en castellà, segueix sent peremptori que hi figuren, que es vegin, els pocs que s’editen en català, aquí, allà i allà deçà.

De cada dia costa més fer valer la nostra condició de catalanoparlants més enllà de les línies divisòries politicoadministratives que ens fragmenten i, en molts casos, ens humilien. D’altra banda, la recepció dels canals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) a les Illes Balears es fa esperar, tot i la  signatura del conveni de reciprocitat entre els governs d’aquí i d’allí, i al País Valencià ni se sap per l’extremosa virulència lingüística del seu govern.

Si arriben a arribar els quatre canals de la CCMA a les Illes Balears, la presència televisiva del català no arribarà al vint per cent. Si aquest és el tractament que rep una llengua pròpia… I al País Valencià?  A voltes perceps que els hem abandonat, als valencians; que la “ingerència en els seus afers” ja pesa molt més que la responsabilitat de fer-los costat, d’assumir la seva causa, que també és la nostra.

Mentrestant, al nostre país d’illes, desactiven l’Institut d’Estudis Baleàrics per miserables interessos polítics i dilueixen les seves atribucions en una megaconselleria, la d’Educació i Cultura, on també hi és, en un perillós estat caquèctic, la Direcció General de Política Lingüística i el COFUC, el Consorci per al Foment i Ús de la Llengua Catalana, ens, per cert, en ple procés de “reconfiguració”, ja que pressupostàriament, és un trist moneder. I, per acabar de fer els deus rals justs, el pressupost de cultura (on s’inscriu la responsabilitat lingüística del govern) d’aquesta conselleriota amb peus de fang ha rebaixat un vint-i-tres per cent el seu pressupost. I anant així…


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

 1. Els valencians tenen una qüestió clara, mentre la mosca collonera catalana no els entre, saben aniran més bé i amb més traquilitat.

  Per què en la mosca collonera castellana els valencians ja van sobrats de mosca, per que ens encara es vulguen tocar els ous les mosques colloneres catalanes.

  Encara que davant l’actual crisi, el que podriem fer és inflar-nos els ou i dedicar-nos a l’exportació de la moca collonera valenciana.

  És a dir, val més fer que no ens puguen soportar als valencians que tindre que soportar despotisme colonial castellá i el despotisme il.lustrat català, a qual no saben quin pot ser pitjor.

 2. Si algú vòl fer quelcom pel País Valencià que ajude a crear diaris propis del sud i sudistes. Abans de voler escampar els mals dels diaris nordistes i de ponent viciats.

  Respectant l’equilibri territorial de baix a dalt, tot l’altre vindrà per afetgidura.

  O deixar que quant més amunt, més alta sura i s’escampa la merda.

 3. Its good info. Thanks for posting this. Excellent new Mahjong games with Hidden object games tricks, enjoy Barbie dress up games free or Bratz dress up games for kids, try new Britney spears dress up games tonight, best Dress Up Games news and Free dress up games for women or Girls dress up games for boys, new Hannah montana dress up games for canada with Scooby Doo Games friends, new Wedding dress up games play, try new Animal Games free with Cartoon games, awesome Dora Games with new story, funny Spongebob Games for kids, Skateboarding Games for old boys with Avatar Games collection, Nickelodeon Games for tv fans and Smackdown Games, new Dinosaur Games tru today, Transformers Games free trial, new Multiplication Games for girls, best Simpsons Games today, super Harry Potter Games with Mickey Mouse Games cheats, Deer Hunting Games for hunting fans or Killing Games for women, new Farm Frenzy series, Youda Games downloads.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.