marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

5 de desembre de 2018
0 comentaris

ALLÒ QUE CURA LA FEL DE LA TERRA

Ahir vaig poder assistir a l’estrena del documental de Pep Bonet y Rafel M. Creus “Fel de la terra”, sis històries de persones singulars de Mallorca que han viscut les seves pesantors i tribulacions injustament desacreditades en la illa que podria ser mirall socioecològic si no estigués presa per la voracitat del guany fàcil i la cobdícia desenfrenada que mena inexorablement a la corrupció.

Sis històries que han provocat prou dany a qui les ha viscudes però que, al cap darrer, han donat pas a un esclat de vida, que és allò que han captat de forma extraordinària Bonet i Creus. Històries de vida en una illa que “fa mal”, enmig d’una mar de cada cop menys nostra i  que en el documental també es fa omnipresent.

La fel de la terra, nom vulgar de la planta Erythraea Centaurium pel seu gust amarg, es feia, o es fa servir per als trastorns digestius. A més, segons la mitologia, el centaure Quiró va curar una ferida profunda causada per una llança enverinada gràcies a aquesta planta. Bonet i Creus, així, juguen amb el significat i les propietats d’aquesta herba i també amb l’humor viscós, de color verdós o groguenc, i de gust molt amarg, que procedeix del fetge, per bastir un treball notable que s’ha cuinat lentament i sense comptar amb cap ajut institucional.

Un exercici bell que tant de bo ajudàs a curar-nos el menyspreu vers els abusos individuals i col·lectius, i la indiferència vers els patiments de Mallorca.

Desconec la ruta que seguirà el documental, però hauria de ser amb moltes aturades per poder amplificar com es mereix la seva vàlua.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.