marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

27 de juliol de 2016
0 comentaris

ALCEM-NOS DE RETALONS!

Indica el Diccionari Català-Valencià-Balear que “Posar-se damunt es retalons”, a Mallorca significa posar-se enèrgic, disposar-se a fer-se respectar. Una altra variant és “Alçar-se de retalons”, que vol dir posar-se en disposició enèrgica de resistència o de comandament. La combinació d’ambdues locucions, “posar-se de retalons”, encara s’usa per indicar que algú es manté ferm en una qüestió.

En veient com van les coses per l’arxipèlag en gairebé tots els ordres, hom pensa que ens urgeix posar en marxa una campanya de sensibilització global que es digui, sense vacil·lacions ni prevencions de cap mena, “Alcem-nos de retalons”. És probable que publicitàriament no valgui un pebre, però no es tracta de vendre res, clar, sinó de fer reaccionar contra la negligència, la desatenció, l’excés o l’abús de o del poder.

Sacrificam el patrimoni per edificar parcs temàtics, d’oci i altres invents mastodòntics per gastar, gastar i gastar, i no som capaços d’engegar cap emprenedoria que atengui degudament cap grapada d’idees o de reflexions. No sé qui deia que ens falten molts parcs de pensament i ens sobren polígons de buidor ostentosa. Com que els illencs només tenin una indústria -la turística- que enriqueix uns pocs a costa d’empobrir-nos a tots, venem per quatre rals la terra heretada perquè hi facin centres comercials, hotels, urbanitzacions horrendes o grans superfícies del que sigui.

D’aquí a poc, al Coll d’en Rabassa, s’obrirà un autoanomenat “espai de vida, compres i oci únic, amb una oferta comercial sense precedents”. Poca broma, això d’espai de vida; com si lluny d’aquest colossal despropòsit no n’hi hagués, de vida! Per més escarni, el seu web (http://fanmallorca.com/) convida a conèixer en aquest fantasmagòric espai “l’ànima de Mallorca”. Ens hem de creure que la nostra ànima, l’arrel dels mallorquins, traülla entre hamburgueses, esportives i pel·lícules americanes de sèrie B? I per més ultratge, aquest web pretén donar a conèixer el nostre esperit només en castellà.

Un altre projecte forassenyat i disforjo (Port Mayurka, vaja nom, també) vol esbucar Son Güells i Son Fornari, dues possessions de Palma, per construïr-hi un complex d’oci -n’hi ha tants que sembla que els mallorquins anam molt ocupats i estrassats i necessitam molt d’esplai- que tendrà la delicadesa d’impulsar l’artesania local, a més d’habilitar un mercat ecològic on s’hi encabiria la gastronomia i la cultura balear, i ho dic com ho diu aquesta crònica periodística: http://www.arabalears.cat/balears/Presenten-centre-Palma-practicar-lesqui_0_1620438092.html

I per acabar d’entretallar l’alenada d’aquest dimecres 27 de juliol en què fan festa les Natàlies, la Conselleria de Salut del Govern de les Illes Balears ha convocat, entre mitjan mes d’abril i finals de maig d’enguany, almenys sis concursos per proveir-se de personal sense exigir el requisit de català, passant-se per l’engonal la Llei 3/2007, de 27 de març, de la funció pública de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Bravo, consellera Gómez i Picard!

Per tot això, allò que no transcendeix i allò altre que ens ha passat per malla, alcem-nos de retalons.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.