marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

30 de desembre de 2012
0 comentaris

AINA MOLL, LA FEINERIA INESGOTABLE

Fa cinquanta anys que s’acabà una de les obres capitals de la filologia romànica, el Diccionari Català-Valencià-Balear, i els mateixos que en començà una altra, d’Obra, l’Obra Cultural Balear, que amb el temps ha esdevingut referencial a Mallorca, a les Balears i a la resta de Països Catalans en l’aferrissada lluita per donar a conèixer, fer present en tots els àmbits i prestigiar la llengua i la cultura catalanes.L’artífex d’aquestes dues empreses va ser Francesc de B. Moll, que seguí i acabà la magna obra filològica iniciada per mossèn Antoni M. Alcover el 1900, i que la volgué continuar tot impulsant l’Obra Cultural Balear. Diu textualment el sr. Moll a les seves memòries: “Aquell “any de la victòria” del Diccionari [es refereix al 1962] es cloïa amb un acte inaugural d’una nova etapa en la llarga sèrie de conseqüències de l’obra iniciada per Mn. Alcover: era l’etapa de l’actuació pública i comunitària per la defensa dels valors culturals característics de les nostres illes”.

D’aquesta manera, dia 21 de desembre de 1962, en el despatx ciutadà del notari Josep Masot, se signava l’acta de constitució de l’Obra Cultural Balear. Significativament, trenta-una varen ser les signatures fundadores, de les quals tres en segueixen guardant testimoni: Antoni Fernàndez Suau i Francesca i Aina Moll i Marquès.

En fer, ara, 50 anys d’aquesta data, és obligat tenir present tots els socis que ja no hi són i que donaren el millor d’ells mateixos per l’entitat i pel país; i molts d’ells en moments infinitament més difícils que els actuals. A tots ells, a totes elles, el nostre reconeixement i la nostra gratitud.

Aina Moll, a més, juntament amb  Manuel Sanchis Guarner, també col·laborà amb son pare en la redacció dels toms IX i X del Diccionari i en la revisió i reedició dels dos primers. D’aquesta manera, si Francesc de B. Moll i Casasnovas va ser el continuador de l’obra de Mn. Alcover, podem afirmar que Aina Moll va ser i és la continuadora de l’obra de son pare. I, sent així, també podem considerar que en Aina Moll, ara i aquí, es concentren els tres esdeveniments que enguany han capitalitzat l’interès de la nostra entitat: els 150 anys del naixement de mossèn Alcover, el 50 de l’acabament del Diccionari i el 50 del naixement de l’Obra Cultural Balear.

Ha volgut l’atzar que celebrem aquest acte de gratitud a Aina Moll just davant l’edifici que durant molts anys va ser el domicili de l’Editorial Moll, fundada pel patriarca Moll el 1934, i on hi tingué també la primera seu social la nostra entitat, que s’hi instal·là el 19 d’agost de 1965. Per això, a la placa que just ara hem descobert, hi hem volgut agermanar, com era el nostre deure, l’Obra Cultural Balear i Francesc de B. Moll i Casasnovas.

Val a dir que Aina Moll, amb la seva activitat pública, ha seguit fidelment allò que volia son pare en fundar l’Obra Cultural Balear: injectar, inocular en la societat de parla catalana l’esperit Alcover, això és, estendre arreu l’interès, l’estudi i l’estima sense límits per la llengua parlada “al Principat de Catalunya, al Regne de València, a les illes Balears, al departament francès dels Pirineus Orientals, a les Valls d’Andorra, al marge oriental d’Aragó i a la ciutat d’Alguer de Sardenya“, com s’indica en el subtítol del Diccionari. Des del Secretariat de l’Obra del Diccionari, del 1950 al 1962, passant per les col·laboracions contínues amb Òmnium Cultural, Obra Cultural Balear i Acció Cultural del País Valencià, fins al seu càrrec com a Directora General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya (del 1980 al 1988) o com a coordinadora de la Campanya Interinstitucional de Normalització Lingüística de les Illes Balears (del 1990 al 1995), Aina Moll ha demostrat a bastament que amb determinació, amb l’esforç col·lectiu sense treva i amb la seguretat que dóna l’estudi i el coneixement, es pot afermar la força i la presència del català en tots els nostres àmbits de relació.

Atenent aquesta tasca incansable, l’Obra Cultural Balear, en l’any del cinquantenari, ha volgut incorporar un nou premi als 31 de Desembre: l’Aina Moll i Marquès, que distingeix una persona o entitat que s’ha destacat per dur a terme, des del voluntariat, activitats de promoció, difusió o prestigi de la llengua catalana a qualsevol indret del seu domini lingüístic.

L’Obra Cultural Balear, com bé sap Aina Moll, des de la seva fundació s’esforça per recuperar i promocionar les dates, els fets i les persones que han modelat el caràcter del nostre poble. En aquest sentit, consideram el 31 de desembre com la nostra Diada en rememorar, amb l’entrada a Ciutat del Rei En Jaume el 1229, la incorporació de Mallorca a la catalanitat. Per això, any rere any, activam la nostra xarxa territorial perquè s’organitzin actes als pobles al voltant d’aquesta data que, d’una banda, recordin l’efemèride i, d’altra, renovin el compromís que tots hem contret amb el coneixement, la difusió i el prestigi de la nostra llengua i de la nostra cultura que no són altres que la catalana. Enguany són més de quaranta els actes que s’han programat arreu de l’illa i que mantindran ben alt i ben visible el nostre estendard.

Ara que vénen tan mal dades, és més necessari que mai invocar i brandar l’esperit Alcover-Moll, un impuls permanent que no coneix la defallença i al qual no afecta cap dificultat. La fermesa en les nostres conviccions no contemplen en cap cas ni el desànim ni, sobretot, la por. Els que malden per secundaritzar el català, per fer-lo prescindible, per reduir-lo a la infamant condició de llengua de segona i despersonalitzada, per molt poderosos que siguin i per moltes mentides i infàmies que escampin, no aconseguiran reduir-nos si ens mantenim ferms com ens ha ensenyat Aina Moll.

L’ànim incessant de lluita, la feineria inesgotable, la inquietud permanent per l’estudi i l’afany per l’excel·lència que marcaren els caràcters i les obres de Mn. Alcover i Francesc de B. Moll i que segueixen glatint en Aina Moll, se concentren molt a prop d’aquí, a Can Alcover, la seu de l’Obra Cultural Balear. Allí, sota el patronatge de Joan Alcover, el seu exemple, el teu exemple, Aina, són l’ànima i  el motor de l’entitat. Amb les vostres lliçons i el vostre exemple no temem res ni ningú i ens sentim més que preparats per seguir mostrant cara per Mallorca, per les Illes, pels nostres Països. Cap falsedat, cap insult, cap amenaça, cap llei injusta, cap decret ofensiu no ens faran retrocedir gens ni deturar el camí de dignificació lingüisticocultural i cívica que iniciàrem fa cinquanta anys. I aconseguirem, que ningú no ho dubti, que resplendeixi com es mereix tant el nostre caràcter com la nostra parla catalana.

Molts d’anys, socis de l’Obra Cultural Balear; molts anys, Aina, amb salut. I no defallim mai, que Mallorca i el català només ens tenen a nosaltres.

Moltes gràcies.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.