marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

16 d'octubre de 2015
0 comentaris

ACTIVAT DE BELL NOU EL CONSELL SOCIAL DE LA LLENGUA CATALANA

Amb el suport de la màxima representació institucional -les presidentes del Govern de les Illes Balears i del Parlament-, el Consell Social de la Llengua Catalana ha reprès la seva activitat exactament quatre anys i quatre mesos després de la darrera reunió plenària, que se celebrà el 16 de juny de 2011.

La presidenta Armengol ha recordat les 50.000 persones que, convocades per l’Obra Cultural Balear, dia 25 de març de 2012, ompliren els carrers de Palma per fer un crit a favor de la llengua que ens identifica quan des del propi govern se l’atacava durament. Tres anys llargs després d’aquella cita, atenent els canvis polítics i socials que hi ha hagut a l’arxipèlag i “per l’esperança que hi ha al carrer”, la presidenta ha considerat que “avui és un bon dia per a la nostra llengua”, que, ha insistit, ha de tornar “al lloc que li pertany com a llengua pròpia dels illencs”, és a dir, “a la seva posició com l’element cohesionador i vertebrador de la nostra societat”. I per això, “aquest Govern, i jo com a presidenta, treballam per retornar els drets lingüístics a tots el ciutadans”.

Per la seva banda, Esperança Camps, consellera de Transparència, Participació i Cultura, en cloure l’acte, després de dir que la sessió d’avui seria “la primera de les moltes que constaran al llibre d’actes perquè tenim voluntat de continuar treballant junts”, ha considerat que “constatam aquesta necessitat de ser cada vegada més plurilingües, però també constatam la necessitat de situar en posició de preferència la llengua catalana. La que parlam la gent que naixem a aquestes illes des de fa set-cents anys. I la que parlen els nouvinguts que se’n senten atrets perquè parlar català per a ells és un gust i un plaer i una forma d’integració social”.

Bon senyal, que es convoqui aquest Consell just començar la legislatura, perquè evidencia la voluntat del nou Govern de les Illes Balears de fer avançar la regularització del català. I per això trobarà en el Pla General de Normalització Lingüística, aprovat el desembre del 2010, l’eina necessària per fer-ho efectiu.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.