marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

21 de maig de 2010
0 comentaris

A RITME DE GUIMBARDA

Sergio Leone ens contà el 1966 –ja fa una eternitat- quin preu tenia una mort al far west muntat a barrisc i per quatre rals a Almeria. I el mestre Ennio Morricone hi posà melodia xiulada que, adesiara, se m’enganxa a la rutina. La guimbarda morriconiana marca terreny i cuixa; i inquieta, certament, raó per la qual la seva elementalitat sonora pren traces de sublimitat mai vistes. No era per aquí, però, que volia tirar tot i que suggeridora a bastament és aquesta camada.

Tot ve perquè, després d’acarar-me amb un protoreaccionari que voldria tots els catalanoparlants en exercici a les masmorres de la indigència i la mudesa, em demanava, cara al vent motocicletat i raimonià, si és cert que tots tenim un preu; si tots som comprables. Perquè, sens dubte, aquest energumen incivil i desneuronat, amb espais a periòdics i ràdios ultramuntans, cobra per creure’s pallasso i actuar de fera de circ. Si és ver, per tant, que tenim preu, quin em posaria? I què m’oferirien? I per què?

Tanmateix, no deixa de ser presumptuós creure’m carn de mercat o productor/producte en venda. Al cap i a la fi, quines capacitacions podria estendre a la flassada per atreure mercaders? Algú em digué en incerta ocasió que pot ser que tots tinguem un preu, però que no sempre hi ha doblers o béns per pagar-ho.

Redell! I si ni em tax ni em venc, sinó que vaig anant de franc, ho faig tot debades i malament? Veus, si vingués Ennio Morricone i posàs melodia a aquestes disquisicions tronades per ventura en trauria  trallat, d’aquestes insensateses. Com ho diria –i amb arpa de boca i veu desitjosa de soprano- el compositor romà al fet de parlar de la mar des del capcurucull de l’illa i  concloure que el desig de matar mai no s’ha extingit?

TERANYINES EN SACRIFICI
17.02.2019 | 9.24
EVOCACIÓ BALSÀMICA
05.12.2009 | 12.38

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.