CAMINS D'INDEPENDÈNCIA

Narcís Llauger i Dalmau

El senyor Junqueras no ha trobat el camí?

“El país trobarà el camí per construir el seu futur.” Aquesta és una afirmació repetida reiteradament pel senyor Junqueras i la Marta Rovira en els darrers mesos. I, com no podia ser altrament, l’hi vam sentir com a síntesi final (49:30) en l’entrevista de dimarts a TV3. És la mateixa i única resposta que van donant quan se’ls pregunta per un pla alternatiu als entrebancs que posarà Espanya al nostre procés. “El país sabrà trobar el camí, com tantes vegades en la seva història.”

I el poble català, nosaltres, ens sentim especialment cofois de saber que som tan collonuts i que els nostres dirigents ens ho reconeixen. 

A l’hora d’escollir la pregunta, però, no ens van demanar si coneixíem el camí que s’ havia de prendre. Van tirar pel dret i ens van sorprendre amb una pregunta “singular” que passarà a la història de la creativitat política.

A l’hora de fixar la data, la que estava en boca de tothom i que fins i tot va merèixer els titulars del PuntAvui era la del 14-S, però tampoc es va tenir en compte. Era la del nostre “camí”, però van preferir ignorar-nos. La data que estava en “el camí” l’Assemblea – “no més tard del 31 de maig del 2014- i que encara consta inexplicablement en el “Signa un vot”, tampoc no va merèixer cap consideració.

A l’hora d’espavilar-se a determinar aquesta data i pregunta en un temps raonable com demanava “el poble català”, van trigar gairebé dos anys a posar-s’hi. Un cop més el nostre “camí” i el seu divergien i van ignorar el nostre olímpicament.

El nostre camí els importa un “bledo”, una caqueta de gos que els repugna i hi passen per sobre silenciosament perquè no els fastiguegi.

Tots sabem que “el páis”, per part de la seva base civil, ha fet molt més del que s’espera de qualsevol societat. La seva mobilització ha estat gegantina en quantitat de gent, sorprenent en la seva capacitat logística i heroica en la seva persistència en el temps. Més ja no se li pot demanar al “país”.

Ara és l’hora d’aquesta part del país que són els polítics. Aquesta fase del procés demana articular els mecanismes polítics per seguir endavant, directes cap a la independència sense més demora. En aquest moment no podem admetre que el senyor Junqueras derivi la seva responsabilitat política cap al poble català.  És el senyor Junqueras, junt amb el senyor Mas, qui ha de trobar i tenir preparat el desllorigador de la situació si Espanya impedeix la consulta. I nosaltres hem de tenir la confiança que ell sap per on hem de tirar sense haver d’esperar fins a unes plebiscitàries de difícil configuració. El senyor Junqueras està eludint la seva responsabilitat política quan apel·la al “poble català” i fa demagògia barata quan l’ensabona dient-li que “sabrà trobar el camí”.

Espavili’s, senyor Junqueras, trobi vostè el pla alternatiu.  El poble català ha fet tot el que havia de fer d’una forma superlativa i modèlica. És l’obligació de vostè de trobar els mecanismes polítics per separar-nos d’Espanya com més aviat millor. És la obligació del seu càrrec. No sé si sap que per això rep un sou que nosaltres li paguem. El paguem perquè vostè trobi “el camí”. I ens el digui. O si més no, ens asseguri que hi està posat i que per tant podem confiar en vostè. No ho oblidi, senyor Junqueras.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

  1. Entenc que quan el senyor Junqueras diu “el país” es refereix al conjunt que formen les institucions i el poble. I me pareix prou evident que és una resposta inevitablement evasiva a una pregunta tan ingènua com aquella.
    Els nostres adversaris encara no ens han fet conèixer els seus plans i voleu que els representants institucionals catalans posin damunt la taula, amb tot detall, els seus plans i els plans alternatius per si aquells fallen.
    Se us acud alguna manera millor de facilitar la feina als que volen fer descarrilar el procés? 
  2. Espera! que fem una assemblea per votar si sabem trobar el camí o no. I després una altra per saber quin camí agafar… 

    I una altra oberta a tothom per explicar-li a l’enemic tot el que farem, no fos cas el sorprenguéssim. 
  3. Junqueras ha d’assumir el seu paper. No pot traspassar la responsabilitat de dirigent a un genèric “país”. Junqueras ha de dir que té un pla, que podem confiar en ell, que té ganes de conduir el seu país i d’estirar del carro. Això és un líder! Que si està on està no és per fer el modest (No pot caure en la falsa modèstia, quan se li pregunta si vol ser president de la Generalitat, de dir que ell només és un historiador que fa de polític). La feina que tenim per davant demana gent potent, que inspiri confiança i transmeti força; que en comptes de diluir la seva responsabilitat en el “país” sàpiga posar-se al davant i assumir que hi té un paper destacat i capdavanter. Per això ha de saber i dir que té un pla i que vol que hi confiem.
     D’això a haver de detallar-lo i exposar-lo a l’enemic hi ha molta diferència. Si us plau, no em feu dir el que no he dit. Simplement, només cal llegir amb atenció i sense prevencions partidistes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.