marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

4 de juliol de 2008
0 comentaris

DISSABTE 5 DE JULIOL, A TORTOSA

Continuen els actes de la Federació Llull, integrada per l’Obra Cultural Balear, Òmnium Cultural i Acció Cultural del País Valencià, per commemorar els 300 anys de la pèrdua de les llibertats nacionals dels diferents territoris dels Països Catalans, que va iniciar-se el 1707 amb la derrota d’Almansa i la caiguda de València i va culminar el 1714 amb la caiguda de Barcelona i, un any més tard, de Mallorca.

La campanya 300 anys. Caminant cap al futur va començar el 2007 i acabarà el 2014, tot seguint la cronologia de la Guerra de Successió, amb actes cada any a diverses poblacions. Si l’any passat va ser el torn de Lleida, demà, dissabte 5 de juliol, Tortosa commemorarà el setge i caiguda de la ciutat a mans de les tropes francocastellanes de Felip de Borbó, l’11 de juliol de 1708. Hi participarà una important representació de les diferents entitats que formen la Federació Llull. Una nombrosa expedició mallorquina es desplaçarà fins a la ciutat de l’Ebre per participar activament a l’acte. L’activitat ha estat organitzada conjuntament amb l’ajuntament de Tortosa i compta amb el suport de la diputació de Tarragona i de la Generalitat de Catalunya.

El programa començarà a les 12.00 hores amb la rebuda dels convidats per part de Ferran Bel, batle de Tortosa, a la sala d’actes de l’ajuntament. A les 12.30 hores, a la plaça de Barcelona hi haurà la descoberta de la placa commemorativa de la caiguda de Tortosa, amb parlaments de Jaume Mateu, president de l’Obra Cultural Balear i de la Federació Llull; de Jaume Roure, batle adjunt de Perpinyà; de Domènec Ferrando, regidor de Benicàssim; de Nanda Ramon, Regi dora de cultura de Palma; i de Ferran Bel, batle de Tortosa.

Posteriorment, a les 13.15 hores començarà un acte a la Catedral de Tortosa, amb una breu contextualització històrica a càrrec de l’historiador Roc Salvadó, unes paraules de benvinguda del President de la Federació Llull, Jaume Mateu i parlaments d’un representant de la diputació de Tarragona, de la directora general d’Acció Departamental de la Generalitat, Margarida Aritzeta i del batle de Tortosa, Ferran Bel. L’acte serà amenitzat per l’actuació musical del grup Harmonia del Parnàs, que interpretarà obres anteriors al 1800 amb instruments i criteris històrics. Durant l’acte, interpretaran obres d’autors del segle XVIII que prengueren part en el bàndol austracista en el conflicte de 1707-1714: Francesc Valls, Josep Escorihuela i Pere Rabassa. Posteriorment, els representants de Palma, Perpinyà, Benicàssim i Tortosa i els representants de la Federació Llull signaran la Declaració de Tortosa, a la qual s’afegiran també representants dels municipis convidats de les Terres de l’Ebre: Xavier Pallares, batle d’Arnes; Rafel Vidal, batle d’Ascó; Carmen Pelejà, batlessa de La Fatarella; Pere Muñoz, batle de Flix; José Luís Fernandez, batle de Freginals; i Josep Pere Vidal, primer tinent de batle d’Amposta. Clourà l’acte la interpretació de la Balanguera, la Muixeranga i els Segadors, a càrrec de la colla de dolçainers Gaiters de l’Aguilot.

A les 14.30 hores al pavelló firal hi haurà un dinar popular dels Països Catalans, consistent en una arrossada popular elaborada amb intervenció de persones dels diferents territoris. A les 18.00 hores a la plaça de l’ajuntament començarà l’acte “Un futur compartit”, que inclourà la lectura pública de la Declaració de Tortosa; diverses manifestacions de cultura popular, a càrrec de la colla gegantera de Tortosa, la cort de bèsties de Tortosa i la colla Gaiters de l’Aguilot; i la construcció d’un mapa gegant dels Països Catalans amb la participació de persones i entitats de diferents punts del territori. Clourà l’acte, a les 19.00 hores, un concert del grup de rock Aramateix, que farà un espectacle titulat Moragues/Basset 300 anys. Hereus del grup Brams i liderats per Francesc Ribera “Titot”, els Aramateix fan rock i ska amb una sonoritat pròpia, tot enriquint la secció de vent amb instruments de la cobla (trompeta, fiscorn, tible i tenora). En l’espectacle ‘Moragues/Basset 300 anys’, totes les cançons tenen algun vincle temàtic amb la història i la situació dels Països Catalans d’ençà del 25 d’abril de 1707.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.