marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

7 de gener de 2021
0 comentaris

BERNAT VIDAL I TOMÀS, UNA VIDA PER A LA CULTURA

L’Ajuntament de Santanyí, a través de la seva regidoria de Cultura, acaba de publicar, amb Isabel Vidal Munar de coordinadora, “Una vida per a la cultura. Bernat Vidal i Tomàs. Centenari del seu naixement (1918-2018)”, una mena d’acta dels actes i esdeveniments que s’engegaren durant el 2018 i l’any pandèmic passat per commemorar el centenari del naixement de Bernat Vidal. Un text, per tant, molt oportú per mantenir viu, perquè ens cal i ens caldrà durant molt de temps, el llegat d’una persona abocada totalment a la cultura i que és una peça fonamental en el redreçament lingüisticocultural de Mallorca després de la Guerra Incivil.

La llengua catalana, el seu àmbit i el seu món no ho han tingut mal fàcil –i menys encara des de fa tres-cents anys- per poder ser en plenitud, sense interferències interessades ni condemnes sumaríssimes al silenci. I això no obstant, en tot moment ha trobat  homenots, en el sentit de Josep Pla, i donasses que a força de treball incansable i a contracorrent, jugant-s’hi el nom i en alguns casos gairebé la vida, picant permanentment pedra sense fatigar-se, abocats voluntàriament i desinteressada  a fer pàtria i país, ens han salvat els mots i la dignitat com a poble. Bernat Vidal i Tomàs és un d’aquests referents enormes.

I el temps, lluny de ser una llosa per a tot el que ens deixà, ha d’esdevenir l’agent necessari perquè en tot moment resplendeixi.  Sols així li podrem agrair tots els desvetllaments i les inversions de tota mena que va fer en la llengua i la cultura catalanes de Santanyí estant.

ACORAR
07.01.2012 | 6.45
BEURE QUÈ
08.06.2023 | 3.00

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.