marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

20 de novembre de 2020
0 comentaris

LES CRIATURES, LA VIDA

El món i tot el que el volta i el fa rutllar és dels infants i en ells s’hi concentra permanentment l’expressió màxima de la vida, que ells celebren amb intensitat i sense descans malgrat totes les dificultats naturals o provocades. I els adults emporcam el món, el feim malbé, de la manera més miserable. No els atenem com cal, als infants, obligats a viure en un món i en unes relacions fetes només per a adults. No els escoltam ni com mereixen els seus esperits ni com exigeix la seva creativitat, que és la llavor de la saviesa. I en ser així, són els ases que reben tots els cops.

Avui fa 31 anys que l’Assemblea General de les Nacions Unides aprovà la «Convenció sobre els drets dels infants», que no és altra cosa que l’aplicació a la infància de la Declaració Universal dels Drets Humans. Per això, avui se celebra el Dia Universal de la Infància. És tracta d’un dels acords de l’ONU que ha rebut més suports dels Estats membres -l’han ratificada 193- amb una excepció significativa, la dels Estats Units d’Amèrica entre d’altres raons perquè no es pot aplicar als menors d’edat infractors ni la cadena perpètua ni la condemna a mort.

No cal dir que aquesta Convenció estableix els drets civils, polítics, econòmics, socials i culturals de la infància establerts en 54 articles i dos protocols addicionals: un sobre la seva participació en conflictes armats i el segon sobre la venda de criatures, la prostitució i la pornografia infantils. Per tant, obliga els estats a protegir la infància, però ja se sap que les obligacions estatals no sempre es compleixen per raons d’estat, naturalment. I ja sabem que les criatures mai no s’amotinen, ja ens encarregam els grans immadurs d’avortar amb contundència qualsevol intent de revolta, per pueril que sigui.

N’hauré de parlar, de tot això, amb els meus dos preceptors que, ben segur, me’n donaran lliçons.

https://www.unicef.es/sites/unicef.es/files/comunicacion/unicef-educa-CONVENCIO-SOBRE-ELS-DRETS-DE-L-INFANT-versio-resumida-cat.pdf


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.