EL SÍMBOL DE L’ESCAIRE, DE SANT MATEU O DE SANT TOMÀS?

Avui és sant Mateu, el patró de la meva vila, Bunyola. També és patró de santa Margalida, per cert. Per això, de ben petit m’ensenyaren que aquest apòstol duia un escaire a la mà, tal com es pot veure en el retaule de l’església, que presideix juntament amb sant Bartomeu, la Mare de Déu de la Neu, patrona de la vila, i sant Antoni de Pàdua. Igualment, en el fris del portal major hi ha un medalló en relleu de sant Mateu, també amb l’escaire.

I ves per on, per una d’aquestes casualitats que s’esdevenen misteriosament i que acceptam resignadament, amb la garrudesa més que completada, m’assabent que l’escaire, iconogràficament, representa un altre apòstol, sant Tomàs, l’incrèdul. Segons la tradició, sant Tomàs predicà a Síria, Índia i fins i tot a la Xina. Era el que ara es consideraria un arquitecte, i per això se’l representa amb l’escaire i amb una llança tot significant que morí travessat per una prop de l’antiga Madràs, actual Chennai, capital de l’estat indi de Tamil Nadū.

En canvi sant Mateu, en ser un dels quatre evangelistes, se’l representa amb un llibre acompanyat d’un àngel (un dels quatre éssers que envolten el pantocràtor; els altres tres són el lleó, per a l’evangeli de sant Marc, el bou per al de sant Lluc, i l’àguila per al de sant Joan). A més, en ser cobrador d’impostos, també hi ha imatges d’ell amb una bossa de doblers.

Aquesta requesta d’urgència presidida per la lògica basada en la tradició, posa en evidència allò que m’ensenyaren de petit i que es continua ensenyant, almenys aquest bloc de la parròquia de sant Mateu així ho indica: http://parroquiasantmateu.blogspot.com/p/lesglesia-de-sant-mateu-de-bunyola.html.

Seria bo que gent que n’entén d’aquestes disciplines, aclarís l’afer ni que fos per atribuir a cada sant els atributs que li corresponen.

I ben mirat, que sant Tomàs, l’apòstol que tot ho volia tocar amb les mans, en cas que acceptem la iconografia, finalment presideixi la parròquia de la meva vila, donada la poca vasa que fa aquest apòstol, seria un cop d’efecte gens menyspreable.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *