LA PELL DE BRAU

Taller personal de J. Soler i Àlvarez

7 de juny de 2008
1 comentari

TRISTA REALITAT EMPRESARIAL

Des d’ahir és notícia als nostres mitjans de comunicació de l’editorial d’AIR BERLIN on es mofa de la nostra cultura. Aquesta mofa no és gratuïta i el pitjor del cas és que estan subvencionats pel propi Govern Balear.

El boicot no passarà perquè som com som i la pela és la pela, i tant és així, que per 20 euros d’estalvi, viatjarem amb AIR BERLIN fins a la fi del món. És que 20 euros, són vint euros. I dormirem tranquils.

Però el fet és que el Govern s’hi hauria de plantar seriosament i, per començar, retirar la subvenció econòmica a una empresa que no només no respecta la cultura d’un país, sinò que en fa mofa. Potser els hi hauríem de recordar que el feixisme va morir el 1945 al seu país…..

Si voleu felicitar aquest crack del “fair play” i del ben fer, envieu-li un correu electrònic, en català, és clar:

Herr Hunold : airberlin@airberlin.com

Bé, us adjunto la nota de premsa:

L’Obra Cultural Balear (OCB) i la Plataforma per la Llengua han començat les mobilitzacions per mostrar el seu desacord amb les opinions i “falsedats” expressades pel director general d’Air Berlin, Joachim Hunold, en l’editorial de la revista que cada passatger troba a la butxaca del seient del davant. En l’editorial d’Air Berlin Magazin, el director de la companyia escriu, en alemany, coses com aquestes: “Avui el castellà ja no és una llengua oficial”. És més, “hi ha pobles a Mallorca que els nens ja no parlen castellà. A les escoles, el castellà és una llengua estrangera més”. I encara una altra perla: “La partició d’Espanya en nacionalismes regionals és, de fet, un retorn als mini – Estats medievals”. Embolica que fa fort.

 

Sigui per ignorància o per mala llet, aquestes mentides són inacceptables. El text d’Air Berlin, a més a més, és la resposta a la invitació que el govern balear li va fer a Air Berlin perquè en els vols amb destí a les Illes es garantís l’ús de les llengües oficials a l’arxipèlag. Sobre aquest punt, l’editorial respon amb una nova falta de respecte als drets lingüístics: “¿Els he de fer cursos de català als meus treballadors? I quan tornin a Galícia o al País Basc, ¿voldran que ens hi dirigim en gallec o en euskera?”. Doncs sí. De la mateixa manera que Air Berlin, en els vols que porten a Hèlsinki, parlen en finès o, a Praga, parlen en txec. No cal que la tripulació aprengui tantes llengües, certament, amb una gravació enregistrada n’hi hauria prou.

Més enllà de l’intent de boicot que algú ja ha insinuat,
ara funcionarà la diplomàcia. Francesc Antich, president balear, es reunirà amb aquest senyor per apaivagar la polèmica. Des de Catalunya, també voldrem fer pedagogia quan, en realitat, és una assignatura que ja hem suspès fa molt temps. Mentre els corresponsals dels grans mitjans de comunicació visquin a Madrid i parlin d’orella de la realitat, no ens en sortirem.Tants milions que la Generalitat gasta en estudis inútils, potser valdria més la pena que invertíssim a fer que aquests grans mitjans mundials poguessin tenir corresponsalia en un pis de l’Eixample. Mentre això no arriba, si mai viatgeu amb Air Berlin, recordeu que al costat de la revista per als passatgers amb aquest editorial tan ofensiu hi ha una bosseta de paper: és per vomitar

 

  1. Bé, jo no penso tornar a agafar cap vol amb AirBerlin, segurament durant una llarga temporada. No sé si dir-ne boicot, simplement m’han insultat i evidentment no contemplo cap altra resposta per part meva.
    I faré el possible perquè la gent conegui la mena d’energúmens que hi ha al capdavant d’aquesta empresa.
    La pedagogia la deixo pels pedagogs, jo sóc un consumidor, i aquesta és la meva única eina.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!