LA PELL DE BRAU

Taller personal de J. Soler i Àlvarez

23 de maig de 2008
1 comentari

REFERÈNDUM SI EL CONSTITUCIONAL TOMBA L’ESTATUTET

Notícia al diari Avui de divendres 23 de maig

“El vicepresident del govern català, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha advertit aquest dijous que si el Tribunal Constitucional “tomba” l’Estatut català, “el poble de Catalunya haurà de tornar a decidir, o al Parlament o a les urnes”, en aquest últim cas mitjançant un referèndum”.

Durant la presentació del seu llibre 2014. Que parli el poble català, a l’auditori del MACBA, Carod ha apuntat aquestes dues vies de reacció davant una sentència negativa de l’Alt Tribunal. Una opció seria que els partits catalans abonessin al Parlament català l’Estatut aprovat el 2006 en referèndum, i la segona que els catalans fossin cridats a un referèndum relacionat amb el dret a decidir de Catalunya.

En qualsevol cas, Carod ha assegurat que “cap Tribunal Constitucional no pot posar límits a la voluntat democràtica expressada per poble català”, i en aquest sentit ha remarcat que una dotzena de persones no poden “modificar” el criteri d’un poble, ja que “la democràcia està per damunt de les lleis”.

A la presentació han assistit els candidats de la candidatura carodista a la direcció d’ERC, Ernest Benach i Rafel Niubò, el responsable de l’Institut Ramon Llull, Josep Bargalló, o bé el president del grup municipal d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Portabella.

També han acudit a l’acte l’exdiputat del PP català Josep Curto, el professor universitari Héctor López Bofill, que defensa la candidatura d’Esquerra Independentista, l’historiador Joan B. Culla o bé l’alcalde de Matadepera (Vallès Occidental), Jordi Comas, que defensa l’exconseller Joan Carretero.

Carod, presentat pel conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, que l’ha definit com “l’intel·lectual més important de l’escena política catalana”, ha aprofitat també per referir-se al “lamentable episodi” de l’entrevista entre el lehendakari i el president del Govern.

Ha apuntat que “potser” el Govern “té por” de la resposta que pogués donar el poble basc a la consulta que vol plantejar el lehendakari, si bé ha admès que “és positiu” que els dos dirigents s’hagin reunit.

Dies després que el secretari general d’ERC, Joan Puigcercós, presentés el seu llibre, fruit d’una entrevista feta per dos periodistes, Carod ha marcat distàncies amb aquest en comentar que el seu llibre està escrit “pel mateix polític que el firma, cosa poc habitual en el mercat editorial”.

D’altra banda, ha opinat que Catalunya està “cansada” d’Espanya i aquesta també ho està de Catalunya, i per això ha proposat el “divorci” entre els dos territoris com a solució.

“Els Estats que millor funcionen en el món tenen la mida catalana”, ha assegurat Carod, que ha subratllat que la suma dels catalans que volen un Estat per qüestions d’identitat i els que ho volen per “benestar” és “majoria”. “I si hi ha una majoria que vulgui la independència no hi ha llei ni tribunal ni ministeri de paisà o no que ho pugui impedir”, ha etzibat.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!