LA PELL DE BRAU

Taller personal de J. Soler i Àlvarez

28 d'abril de 2008
0 comentaris

ERC, LA TEVA REPÚBLICA

Aquesta és la reproducció fidel de l’article escrit per Rafel Niubò al diari “El Periodico”, ferm candidat a la Secretaria General de ERC.


ERC, la teva república

RAFEL Niubò
CANDIDAT A LA SECRETARIA GENERAL D’ERC

El funcionament actual d’ERC com a partit no és prou coherent amb el d’una formació que reivindica que és republicana. El republicanisme es basa en una certa cultura de la democràcia, en una certa manera d’entendre les relacions entre la direcció i la militància, en una certa manera d’entendre el paper dels partits en el si de la societat.

+

El republicanisme representa una concepció pròpia de la democràcia que marca el tarannà de les nostres relacions internes. És a dir, participació, tolerància, informació veraç, promoció del debat, neutralitat de l’aparell, gestió transparent, compliment de compromisos, participació dels electors i obertura a la societat. I tot això ha de ser gestionat amb responsabilitat, professionalitat i eficàcia.

En un moment de descrèdit de la política i d’allunyament del ciutadà envers la gestió dels afers públics, ERC ha de ser capaç de donar una lliçó de democràcia i convertir el seu debat congressual en una oportunitat per renovar-se com a partit i per aportar aire fresc a la política catalana. Tenim l’oportunitat i el deure d’enterrar les velles estructures de partit tancat, petit i desconfiat per avançar cap a una nova estructura organitzativa més transparent, més plural i més moderna, en què la connexió entre els militants i els electors, entre el partit i la societat, sigui més fluida, sincera i eficaç.

Durant els últims anys el partit ha pres decisions d’esquena a l’electorat i, fins i tot, sovint sense comptar amb la militància, cosa que ens ha portat a perdre suports en el darrer cicle electoral. Temes importants, estratègics, com la política d’aliances o el posicionament davant l’Estatut s’han pres en cercles molt reduïts de la direcció, sense tenir en compte el que en pensaven els electors o les bases.

Perquè consultar les bases no significa convocar la militància un dia entre setmana a la tarda perquè avalin una decisió que ja ha estat presa en una assemblea amb escassa assistència. Consultar les bases significa establir mecanismes de participació per a les 10.000 persones que actualment militen ja a Esquerra Republicana. Mecanismes que no necessàriament han de ser presencials, sinó que també poden ser electrònics, gràcies a l’avenç de les noves tecnologies. I més enllà dels militants i de les militants, també cal consultar als electors determinades decisions importants, mitjançant un cens regulat pel mateix partit. Aquesta és la veritable renovació que necessita Esquerra Republicana. Renovació no és només una paraula buida, que es diu només per quedar bé. Cal omplir-la de contingut. Tots parlen de renovació, però no tothom té la mateixa credibilitat i encara menys els que fa més de 15 anys que avalen el model actual de partit.

Salt democràtic
El proper congrés no ha de ser percebut com una debilitat o com una amenaça per al prestigi i la solvència d’ERC com a partit. Ans al contrari, aquest congrés és una oportunitat perquè Esquerra faci un salt democràtic i doni exemple a la societat catalana de participació, riquesa del debat i pluralisme. Tota la militància té l’oportunitat que Esquerra esdevingui la seva república. Una república amb una organització oberta que respiri llibertat. Una república en què la igualtat entre els militants i les militants sigui efectiva, en què es prioritzin el mèrit i el talent a l’hora d’assumir responsabilitats polítiques. Una república en què la fraternitat permeti a tothom treballar en equip, amb diàleg i amb cooperació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!