LA PELL DE BRAU

Taller personal de J. Soler i Àlvarez

21 de gener de 2008
0 comentaris

La Generalitat de Catalunya, l?Ajuntament de Barcelona i una vintena d’entitats s’uneixen per commemorar el Dia de l’Holocaust

Per primer cop, la Generalitat, l’Ajuntament, i entitats com Amical Mauthausen, Bet Shalom o la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya s’uneixen per organitzar un programa commemoratiu i de record de les víctimes de l’Holocaust. L’acte central se celebrarà el dijous 24 de gener, amb una conferència al Palau de la Generalitat i una cerimònia de record a les víctimes a la Plaça del Rei de Barcelona.

Entre els actes programats destaquen les conferències de Marek Halter i Jaime Vándor, supervivents de l’Holocaust.

La Direcció General de Memòria Democràtica de la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i més de vint entitats s’han unit per organitzar de forma conjunta un ampli programa d’activitats per commemorar el Dia internacional en memòria de les víctimes de l’Holocaust. En la presentació del programa d’actes, la directora general de la Memòria Democràtica, Maria Jesús Bono, ha reivindicat la necessitat de recordar les víctimes del nazisme “quan continuen apareixent veus negacionistes”. Bono també ha qualificat de “perversa” la recent sentència del Tribunal Constitucional en què es dictamina que el negacionisme de l’extermini nazi no és delicte. Per a Bono, l’organització d’una commemoració conjunta del Dia de l’Holocaust “és la millor defensa de la societat davant aquesta sentència que ens allunya de legislacions més avançades”.

Per la seva banda, el president de la Comunitat Jueva Bet Shalom, Jaume Huberman, també ha alertat del perill de la negació de l’Holocaust a través de personatges com David Duke o David Irving, convidats fa uns mesos a realitzar conferències a Barcelona. Hubermant també ha destacat que l’organització d’una agenda comuna d’actes és una “fita històrica”. El vicepresident de Cultura de la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya (FAGIC), Julio Vargas, ha assegurat que cal recordar el genocidi del poble gitano perquè “fins fa poc no s’ha reconegut que els gitanos han patit barbàries com els altres col·lectius”. Vargas ha denunciat que el poble gitano continua sent víctima del racisme i ha fet una crida contra les actituds racistes i el negacionisme.

L’acte principal del programa commemoratiu se celebrarà el dia 24 de gener, amb la conferència “L’Imperatiu de la memòria i el futur del passat” del professor de Filosofia de la UdG Xavier Antich al Palau de la Generalitat i una cerimònia de record a les víctimes de l’Holocaust a la Pl.del Rei de Barcelona. La comissionada de l’alcaldia per a relacions ciutadanes de l’Ajuntament de Barcelona, Katy Carreras-Moysi ha explicat que l’acte inclourà una encesa d’espelmes en homenatge a les víctimes i la interpretació de diverses peces musicals jueves; El cant dels ocells; i l’himne del poble gitano, “Gelem Gelem”. Entre la resta d’actes programats, destaca el concert “Músiques de l’Holocaust” (dissabte 26 al Palau de Pedralbes) i les conferències de Marek Halter i Jaime Vándor, supervivents de l’Holocaust i escriptors.

El Dia internacional en memòria de les víctimes de l’Holocaust se celebra el 27 de gener, en record de l’alliberament del camp d’extermini d’Auschwitz-Birkenau, el 27 de gener de 1945. L’objectiu de la commemoració és recuperar la memòria històrica de la Shoah (el genocidi contra el poble jueu, que va comportar l’extermini de 6 milions de jueus), el Porrajmos (genocidi contra el poble gitano, amb més de 250.000 víctimes) i la persecució i assassinat de republicans catalans i espanyols deportats als camps nazis, opositors, homosexuals, malalts mentals, etc.

PROGRAMA D’ACTES

Dimecres 23 de gener (19 h)
Taula rodona ”Racisme i antisemitisme, avui. Després de la Shoah i el Porrajmos”
Casa Àsia. Av. Diagonal, 373. Barcelona
Ponents:
– Lena de Botton, professora de Sociologia a la UNED
– Cristóbal Laso, vicepresident de Política i Comunicació de la FAGIC
– Jacqueline Vaida, pedagoga– Julio Vargas, sociòleg i vicepresident de Cultura de la FACIG
Presenta: Ignasi Sardà, cap de l’Àrea de Difusió de la Direcció General de la Memòria Democràtica
Organitzen: Comunitat Jueva Bet Shalom i Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya (FAGIC) 

Exposició “Memòria i Ceguesa”, de Josep M. Cabané.
(Sala Clavé del Palau de la Generalitat).
Es tracta d’una mostra de pintures inspirades en la memòria de l’extermini jueu i de la deportació dels republicans catalans. L’obra de Cabané neix de la visita que l’artista va fer a Mauthausen, Gusen i Ebensee amb motiu del 60è aniversari de l’alliberament dels camps nazis. “Memòria i Ceguesa” reprodueix l’escala de Mauthausen; el plànol d’Ebensee o la foto aèria d’Auschwitz i hi introdueix el concepte d’imatge danyada, on el quadre és esborrat, guixat o ratllat, incorporant la violència com a representació del dolor humà.
 

Dijous 24 de gener (19.30 h)
Cerimònia del Record
Pl. Del Rei. Barcelona
– Lectura de la resolució de l’ONU que declara el 27 de gener Dia internacional de l’Holocaust
– Lectura del testimoni d’un estudiant que ha viatjat al camp nazi de Mauthausen
– Encesa de 6 espelmes en record de les víctimes de l’Holocaust
– Interpretació de cançons jueves, El cant dels ocells i l’himne del poble gitano, “Gelem Gelem”.
Organitzen: Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya i Ajuntament de Barcelona.
Hi col·laboren una vintena d’ entitats adherides.

Dissabte 26 de gener (19 h)
Obra de teatre ”Adreça desconeguda
"Sala Societat Unió Jonquerenca, carrer Major, 101, la Jonquera
Organitza: Triangle Blau 

Dissabte 26 de gener (20 h)
Concert “Músiques de l’Holocaust” a càrrec del Brossa Quartet de Corda
Palau de Pedralbes. Av. Diagonal, 686. Barcelona
Organitza: Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya
Hi col·laboren: Amical de Mauthausen, Amical de Ravensbrück i Comunitat Jueva Bet Shalom Dimarts

29 de gener (19 h)
Conferència de Marek Halter, supervivent de l’Holocaust, escriptor i cineasta, sota el títol ”El nen que va fugir del Gueto de Varsòvia: Marek Halter”
Institut Francès. C/ Moià, 8. Barcelona
Presenta: Carlos Schorr, Fundació Baruch Spinoza
Organitza: Fundació Baruch Spinoza 

Dijous 7 de febrer (19 h)
Presentació de la pel·lícula ”Madrid Before Hanita” (d’Eran Torbiner) sobre la lluita antifeixista dels jueus de les Brigades Internacionals
FNAC-El Triangle. Pl. Catalunya, 4. Barcelona
Presenta: Enrique Fleishmann, membre de l’equip de producció del filmOrganitza: Comunitat Jueva Bet Shalom.

Dimarts 12 de febrer (19 h)
Taula rodona ”Els gitanos als camps nazis”
Centre Cívic Onyar. Barri Font de la Pòlvora. La Jonquera
Ponents:
– Anna M. Garcia, catedràtica d’Història de la UdG
– Salomó Marquès, catedràtic d’Història de la UdG
Organitza: Triangle Blau 

Dimarts 12 de febrer (19 h)
Conferència de Jaime Vándor, supervivent de l’Holocaust, poeta i professor de literatura hebrea a la UB sota el títol ”Holocaust: tipologia d’un nou gènere literari”
Col·legi de Periodistes. Rambla de Catalunya, 10. Barcelona
Presenta: Jaume Huberman, president de Bet Shalom

Organitza: Comunitat Jueva Bet Shalom

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!