LA PELL DE BRAU

Taller personal de J. Soler i Àlvarez

6 d'agost de 2007
0 comentaris

FEM UNA CERVESETA?

Fa un parell d’anys llegia en una revista especialitzada l?estudi realitzat pels nord-americans sobre les propietats de la cervesa després d’una marató. Tots els que realitzem activitat esportiva intensa, un cop dutxats, tenim aquella sensació de set que per molta aigua i begudes isotòniques que et puguis veure, sembla que mai s’acaba la sensació de voler-ne més. Sembla ser, doncs, que la cervesa talla de soca-rel aquesta sensació, evita les rampes post esforç i aporta part dels elements isotònics perduts al llarg de la cursa.

Avui, l’estudi s’ha elevat a l’activitat física en general. Per què?

Per la seva composició, les propietats dels seus ingredients, les seves característiques organolèptiques i el seu baix contingut en alcohol i, sempre presa amb moderada quantitat, la cervesa afavoreix una ràpida i efectiva rehidratació.

Quines són les seves propietats funcionals?

Alcohol etílic: El consum moderat d?alcohol té efectes positius per l?organisme, sempre que es tracti d?individus adults, sans i que no consumeixin fàrmacs amb els quals l?alcohol pugui interferir, augmenta el colesterol associat a les lipoproteïnes d?alta densitat (HDL) ?reduint el risc de malalties i accidents cardiovasculars? també està associat amb el ?retard de l?aparició de la menopausa?.

Folats: Associats a la reducció del risc a patir anèmia megaloblàstica i malformacions a la medul·la espinal. El consum d?una cervesa al dia cobreix el 10 ? 15% de les necessitats diàries d?aquesta vitamina.

Polifenols. Antioxidants naturals: participen potencialment en la protecció contra les malalties cardiovasculars i en la reducció de l?envelliment de l?organisme.

Fibra Soluble: El consum de cervesa aporta una important quantitat de la ingesta recomanable de fibra soluble i, por complementar l?aport de fibra d?altres aliments.

Altres qualitats de la cervesa són:

Fàcil digestió i estímul de la gana: La seva riquesa en extractes naturals la converteix en un bon aperitiu perquè estimula les papil·les gustatives i obre la gana.

Aport calòric: La cervesa conté poc sucre i gens de matèria grassa, un terç de cervesa aproximadament té 150 kCal.

Dietes Hiposòdiques: La cervesa té un baix contingut en sodi i, per tant, és molt adequada per aquest tipus de dietes ja que la relació de potassi a sodi és de 15?7 semblant a la de l?aigua potable i 16 vegades inferior a la de la llet.

Aport vitamínic: El consum d?un terç aporta un 10% de fòsfor i de vitamines solubles del grup B, importants per l?equilibri nerviós, com la riboflavina (B2), que facilita la digestió, la piridoxina (B6), niacina, folats i àcid fòlic, i la tianina (B1), que actua sobre el metabolisme dels glúcids.

I tot això què ens vol dir?

La cervesa està elaborada amb ingredients 100% naturals -aigua, civada i llúpol- i és una de les poques begudes que conté vitamines i minerals de forma natural, destacant especialment les vitamines del Grup B i minerals com el fòsfor, el magnesi i el calci; sense oblidar els polifenols, antioxidants naturals que participen potencialment en la protecció contra malalties cardiovasculars i en la reducció dels fenòmens oxidatives responsables de l’envelliment de l’organisme.

El cert és que l’exercici físic, especialment el de caràcter aeròbic com el running, la cervesa augmenta de manera espectacular el consumo d?oxigen pel muscle. Es creu actualment que el cruiximent i altres molèsties musculars poden tenir aquest origen, essent recomanable la ingesta d’antioxidants per prevenir-les. La cervesa és una beguda caracteritzada pel seu elevat contingut d’antioxidants, per la qual cosa es planteja que un consum moderat després de l’activitat física podria ser útil per permetre una millor recuperació després de l’esforç.

La cervesa forma part de la denominada "Dieta Mediterrània" i és consumida sobretot de manera responsable, molt vinculada al saludable ritual de l’aperitiu i, cada vegada més, als dinars i als sopars. de fet, recentment, la "Sociedad Española de Nutrición Comunitària" ha revisat la seva Piràmide  de l’Alimentació Saludable on s’ha inclòs les begudes fermentades de baixa graduació com el vi, la cervesa o la sidra, de forma opcional i moderada.

Així doncs, veure cervesa de forma moderada i sota certs paràmetres, ajuda a millora la carrera i l?esforç físic en general.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!