ESPANTALLS

Schubert no volia expressar el que li glatia inquietud endins de manera convencional perquè l’habitud és falsa, amaga molt més del que mostra amb superficialitat diàfana i sense gens  de ventre; el que val és provar, indagar, experimentar, trescar terreny nou, llepar altres pedres. Hi pensa en el músic vienès mentre escolta el seu quintet per a dos violoncels i el cap li pesa com una mola assetjat per la migranya. I d’aquí a l’expressió batuda de sa mare que anit li recordà que el món és un nus que els de sempre estrenyen o desfan a la seva conveniència. A Schubert l’hi estrenyeren fort, al nus, perquè no es pogué casar amb la seva estimada Teresa en no ser de la mà major i no poder demostrar que era capaç de mantenir una família, ell, que era germà de tretze –tot i que només en sobrevisqueren cinc- i germanastre d’altres cinc. Només volia expressar en música allò que l’acuitava, ara la pesantor, suara l’eufòria,  i ben pocs li ho facilitaren. Hi veia massa espantalls en la seva vida.

Ara ja no calen els espantalls per evitar els ocells: hem abandonat els conreus i les tonades, la cantera i les paraules que millor deien l’afany de revolta. Això sí: podrien adornar les ciutats com ho fan els plataners o les acàcies. Una ciutat plena d’espantaocells per fer fugir la gent en ramat, adotzenada, súbdita de la conformitat i de la resignació. Per ventura això rebentaria l’asfalt i brostarien els antídots contra la picada del gregarisme i de l’autoritat única quan s’encabrona i ho dóna als cops i a la repressió.

Morí de tifus, Franz Schubert, indecentment jove, trenta-un anys, i devora ell, en el darrer moment, només hi havia el seu germà Ferdinand perquè els amics temien el contagi. Treballà amb excel·lència i intensament, però no fou suficient per poder viure dignament, en consonància amb la qualitat del seu treball. Massa espantalls el privaren de conèixer en vida l’èxit que es mereixia.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *