marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

7 de juliol de 2020
0 comentaris

COM DIU LA VIOLA DE RODA

Si havia de comparar el seu estat anímic després d’haver acabat de llegir el llibre que no començà amb gaire esperança però que ha acabat amb un esclat de llum i eufòria, diria que era un nen que, a la plaça més gran i concorreguda de Ciutat, sent per primer cop el so remorós d’una viola de roda tocada per un cec i en queda enllepolit.

Després del crit d’exultació que ha fet en cloure el llibre sense importar-li què dirien els veïns, com si hagués guanyat una carrera de velocitat en el campionat del món, ell que abomina l’esport professional i la competitivitat,  se li ha aparegut la imatge vella però clara de Spencer Tracy tocant aquest instrument a la pel·lícula “Captains Courageous”, Capitanes intrépidos en parlar castellà, que el 1937 dirigí Víctor Fleming.

La va veure per televisió, clar, amb son pare, que era cinèfil i mitòman, en haver tastat el conyac davant ell, just després de fer els tretze anys. A partir d’avui, després del dinar dels diumenges i festes, podràs perfumar-te la boca amb un glop de suc, només un, li havia dit. Sempre davant jo, li insistia, i l’advertia que res de bars ni de beure entre setmana.

Per anar al cine de la vila, la nit dels dissabtes, sessió doble de les nou a mitjanit, son pare es posava corbata i colònia dolça en considerar que el cine era tan  important com un concert de música clàssica i tan respectable com un museu. I com a bon mitòman, sabia que Spencer Tracy, pel paper de Manuel en aquest pel·lícula, havia guanyat el primer Òscar i que estimà amb passió i va conviure amb Katharine Hepburn durant vint-i-cinc anys, però que mai no es volgué divorciar de la seva dona Louise Treadwell. Qüestió de caràcter, deia son pare.

I després de la rememoració cau en el compte que sols podrà fruir plenament del llibre que s’acaba de fer seu si recupera la cançó d’en Manuel cantada per Spencer Tracy acompanyat d’una estranya samfoina.

 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.