PERE QUART I BUNYOLA

Avui fa trenta-quatre anys que partí Pere Quart o Joan Oliver, un dels poetes i dramaturgs més destacats de la història recent de la literatura catalana. Caient en aquest compte, he tornat a reviure una fotografia (la que il·lustra aquesta nota) feta, si no vaig errat, per Jaume Vives Jaume, bunyolí intrèpid, que testimonia la visita que el poeta va fer a Bunyola convidat per Climent Garau, que aleshores era el president de l’Obra Cultural Balear.

Era el maig del 1970, fa cinquanta anys justs, per tant, l’any en què va rebre el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, i està feta a l’església parroquial. En la fotografia hi apareixen Francesc de B. Moll, Miquel Fullana –aleshores secretari de l’Obra Cultural Balear- i l’esmentat Climent Garau. El 30 de maig d’aquest any, a la llibreria de Ciutat  “L’ull de vidre” Pere Quart presentà “Tros de paper”, que acabava d’editar, i en la que parlà de tot i poc d’aquest text sota l’atenta escolta de la policía. Probablement la fotografía correspon a aquest dia.

En un dia com avui, per això i per allò, farem bé de tornar a dir el seu poema “Codicil de poeta”, inclòs en el seu recull més conegut, “Vacances pagades”, de l’any 1961:

Us llego, amics, senzillament,
els tres quefers humils de sempre:
viure (i menjar) amb decòrum cada dia;
si podeu, endegar cobejança i luxúria;
pensar (creure o dubtar)
en la certesa i les hipòtesis
de la mort de la carn
i la vida nova de l’ànima.

No hi ha res més a fer; i ja basta.
La resta és literatura.

 

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *