DE RIDÍCULS I PROVINCIANISMES EN EL CENTRE DEL MÓN

“Basta mirar els mitjans internacionals per entendre que les Balears s’han col·locat al lloc que els pertoca: el centre del món”. Són paraules de la presidenta Armengol que recull el diari AraBalears d’avui (https://www.arabalears.cat/politica/Lina-Pons-arribada-turistes-Armengol-respecte_0_2472952795.html) tot replicant una intervenció de la diputada Lina Pons, del PI, que irònicament comparava l’arribada del primer contingent de clients del pla pilot per a recepcionar turistes a les Illes Balears, amb la propaganda franquista, quan se celebrava xaronament i amb fanfàrria l’arribada del turista un milió. Sembla que el to irònic de la diputada Pons irrità la presidenta que considerà les seves expressions una falta de respecte als treballadors i que no era hora de ridiculitzar «la nostra Comunitat Autònoma».

Hem d’admetre que la pandèmia de la COVID-19 ens fa estar a tots molt inquiets i neguitosos i, més concretament, als que han de prendre decisions en uns moments veritablement tràgics. És en aquest marc que crec que s’ha d’entendre la sortida presidencial, perquè dir que l’arxipèlag és el centre del món, així, in totum, en aquests moments, és un exabrupte que la presidenta Armengol s’haauria d’haver estalviar, sincerament. En tot cas hauria d’haver especificat el centre de què són, ara, les Illes Balears; i de quin món, sobretot. En temps pandèmics val més no treure pit de res.

Tampoc no crec que la diputada Pons volgués faltar al respecte als treballadors. Dir que la fotografia de l’arribada a l’hotel, entre aplaudiments, d’alguns turistes inclosos en el pla pilot és berlanguiana, amb tot el que implica, no té retop; és així, agradi o no. I per mi, a més, té molt de submís i de servil. Aquests turistes afortunats, tanmateix, no resoldran el drama profund dels treballadors directes i indirectes de l’àmbit turístic. Per tant, la mateixa eufòria amb què han estat rebuts l’haurien de manifestar ells com a hostes privilegiats. Ells també haurien d’haver aplaudit, posats a fer gestos eloqüents i passats de voltes.

De la catilinària armengoliana, tanmateix, m’ha fet més efecte això que no era hora de ridiculitzar la nostra «Comunitat Autònoma». El ridícul que s’hagi pogut fer en la rebuda entusiàstica dels turistes del pla pilot en són responsables úniques i directes les persones que han dissenyat el dispositiu de rebuda. I el seu hipotètic ridícul sí que ens esquitxa a tots, presidenta Armengol.

I per acabar, amb tots els respectes, titllar Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera de «Comunitat Autònoma» també em sembla provincià i berlanguià.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *