marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

5 de maig de 2020
0 comentaris

QUI VESTEIX A QUI

El dimoni du vestits de Prada, segons l’escriptora i periodista Lauren Weisberger, i tots els capitostos nazis lluïen peces d’Hugo Boss. La maldat més enfollida, la que més sang deleja, té gustos cars, és primmirada en el vestir, estugosa en el menjar i s’entesta a convertir la parla en gruny. El món, així, no és cap engany ni la barbàrie invent de novel·listes més preocupats pel guany que no pels miraments expressius. Per això, els qui l’habitam –presos en conjunt- no ens entretenim a contemplar el goigs de la naturalesa, precisament. Per qualque cosa no queden ermites i els monestirs s’han de reconvertir en paradors turístics. Quan la sang ens puja a la cresta o ens pren la vesícula de l’odi som capaços de qualsevol bestiesa i, a sobre, de justificar-la. Si va a dir ver, quedam a anys llum dels que s’arreceraven a les coves protegides pel foc que mai no s’apagava, que no les vestia cap sastre estúpidament divinitzat i que pintaven a les parets escenes de caça, mans, animals i altres signes que ara som incapaços d’entendre però que diuen molt, segueixen dient molt passats quaranta-quatre  mil anys, en alguns casos.

Les notícies que venen de la Unió Europea indiquen que aquesta tropa d’estats, juntament amb França, Alemanya, Regne Unit, Noruega i Aràbia Saudita, han engegat una campanya mundial de donants que es coneix com la «Resposta mundial a la crisi del coronavirus». En aquesta campanya no hi són els Estats Units d’Amèrica perquè al seu president Trump (que vesteix de Brioni, per cert) no li dona la gana, senzillament. Tanmateix, la presidenta europea, von der Leyen, estendrà l’oferta als caps d’Estat i de Govern, així com a altres socis de tot el món amb l’objectiu d’aconseguir un finançament inicial de 7.500 milions d’euros, fons amb el qual es contribuirà al desenvolupament i desplegament de mitjans de diagnòstic, tractaments i una vacuna que siguin eficaces i assequibles, i estiguin universalment disponibles.

Algú es creu que aquests avenços seran “universalment assequibles”, que arribaran al darrer intocable del món, que malauradament ja no és prehistòric? Algú es creu que els donants no en voldran treure tallada, del pastís farmacèutic? Qui vesteix aquests filantrops sense rostre? I qui vesteix  a la presidenta europea?


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.