24 de maig de 2007
Sense categoria
2 comentaris

Saura, els mossos i la seguretat ciutadana

L’article d’avui de l’Iu Forn carrega contra els ocupes amb l’estil característic de l’autor. Crec que aquest cop l’autor s’equivoca perquè cau en la simplificació.
D’ocupes n’hi ha de moltes menes, des dels que no respecten res i posen els seus drets per sobre dels de la resta de gent fins els que són totalment respectables per la tasca social que fan. Però la meva intenció no és parlar d’ells sinó de la policia catalana.
Els mossos són la nostra policia i voldria que fossin una policia exemplar, però utilitzar eines (estem parlant d’una feina) per punxar els manifestants no crec que sigui una bona opció. Els cops de porra que fotien contra gent quieta tampoc crec que siguin gaire exemplars. Jo no hi era però a la imatge que va emetre TV3 en que un mosso és agredit es veu com colpegen a gent quieta.
Això pel que fa a la manifestació de l’altre dia, però si mirem enrera podem veure com una de les seves actuacions és digne de sortir a l’informe d’Amnistia Internacional sobre l’estat dels Drets Humans en el món. I si passem a l’informe de la Coordinadora per la prevenció de la tortura veiem que els mossos tenen 102 denúncies ( 36 han acabat en absolució i 8 en condemna). Per altra banda tenim aspectes positius, fa uns dies una especialista en terrorisme va dir a RAC1 que els mossos eren molt bons pel que fa a l’islamisme (no recordo exactament les paraules, em sembla que era sobre aquesta temàtica). Però una cosa no ha de tapar l’altra ja que formen un tot.
Realment no es pot criticar l’actuació d’un cos policial? La gent no pot saber quan es castiga un policia i el per què?
El conseller Saura rep crítiques per haver fet públic el video de la comissaria de les Corts. No veig quin mal hi ha en que la gent el vegi. Jo crec que és bo que s’hagi fet públic aquest vídeo, el que em preocupa és que els mossos encara diuen que l’actuació va ser correcta. Quan un cos policial actua malament s’ha de dir i explicar. Quan això passa a mi em dóna la sensació que hi ha elements de control i que els ciutadans estem protegits dels possibles abusos. Tothom sap que la policia no és perfecta simplement perquè està formada per humans. En canvi, la posició xulesca que estan adoptant alguns mossos, respecte a l’actuació del conseller i la publicació del video de la comissaria de les Corts, em dóna una imatge molt tancada i castissa dels membres dels Mossos d’Esquadra.
Si tenim una policia pròpia no és per imitar els errors dels altres "cossos de seguretat". Potser és impossible tenir una policia que sempre respecti els ciutadans, ja s’estiguin manifestant amb un aspecte poc ben vist o estiguin preguntant per la direcció d’un carrer amb una vestimenta impecable, però crec que el conseller Saura fa bé d’introduir apunts de transparència. La policia de la Generalitat republicana ja va deixar petja amb noms com el dels "germans Badia", coneguts popularment pels maltractaments que infligien als anarquistes. Esperem que els Mossos d’Esquadra segueixin un altre camí, encara hi som a temps.

Imatge: www.avui.cat

  1. L’actuació dels Mossos en la manifestació d’okupes va ser mes que correcta van complir amb la seva tasca que era que no hi haguessin aldarulls i que no es danyes el mobiliari urbà, que paguem entre tots, i la propietat privada de uns comerciants que ja pateixen prou per poder tirar endavant els seus negocis i families com per haver d’aguantar cada any diversos incidents d’aquets "ciutadans modèlics". La policia te una tasca molt concreta a la nostra societat i segons el tipus d’actuació han d’actuar amb mes o menys contundència.Anims i deixeu-los treballar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!