9 de maig de 2007
Sense categoria
0 comentaris

Pregunta oberta

Ahir nit, abans d’anar a dormir, vaig estar pensant en el canvi que ha patit la societat catalana des d’abans de la guerra del 36 fins ara. Segons he pogut llegir en documents dels anys trenta, Barcelona era una ciutat de parla catalana. Si, hi havia gent que parlava castellà, però era mínima i els estrangers que venien a la capital catalana aprenien millor el català que el castellà.
Avui, aquesta situació, no cal que ho digui, ha fet un gir i el castellà és omnipresent. Què ha passat durant tots aquests anys? La prohibició que va aplicar la dictadura sobre el català ha portat a aquesta situació? Se’m fa difícil creure que el canvi és només producte de la prohibició de la llengua per part de l’Estat, ja que els catalans de carrer han continuat parlant català a pesar de la dictadura.
Un altre factor ha estat la immigració. Abans els nouvinguts s’integraven en una societat catalana, després, amb Franco, tenien l’opció d’abraçar la societat catalana (si és que anaven a parar en un entorn on hi havia catalans). Ara tenen l’opció d’integrar-se a la societat catalana o a la societat castellana que viu a Catalunya.
Jo em pregunto: Quanta gent de fora de Catalunya ha vingut a viure-hi des que va començar la guerra del 36?
A grans trets crec que s’hauria de sumar la gent que va venir durant la guerra fugint del feixisme i finalment es va quedar, la gent que va venir a viure a Catalunya acompanyant la victòria de Franco, la immigració dels anys 60, l’onada immigratòria actual i el goteig constant de gent comunitària (incloent els espanyols) que ha vingut a viure a Catalunya.
Em dóna tota la sensació que si aconseguíssim la xifra passaríem a ser un dels països amb més immigrants de tot el món. Que això sigui positiu o negatiu ja és un altre tema i crec que té les seves coses bones i dolentes, com tot. Però que aquest és un factor important en el canvi d’una societat és evident i només voldria constatar la dimensió d’aquest factor.
Algú sap com es podria calcular?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!