RETORN A L’OBERT, DE VÍCTOR GAYÀ

Lleonard Munatner, editor, acaba d’incorporar a la seva col·lecció de poesia La Fosca “Retorn a l’obert”, de Víctor Gayà, obra poètica que va ser guardonada amb el Premi de Poesia Mediterrània Pare Colom 2019 que convoca anualment l’Ajuntament d’Inca.

En el seu conjunt “Retorn a l’obert” és una simfonia –còsmica i per a una harmònica de vidre- bellíssima perquè és clara i aclareix tot i tractar matèria escàpola. A més, incorpora paraules hom diria que secretes, noves o d’ús restringit com si fossin moneda corrent, la qual cosa infon personalitat acusada al curs poètic.

Víctor Gayà juga amb els mots i els seus sentits, fent-los boleiar i són aquests allegrettos els que marquen el ritme falaguer de lectura. Així, l’autor estableix un joc constant també amb les idees, amb les reflexions més que necessàries que no encarcaren en cap moment la lectura, ans al contrari, a través del suggeriment constant d’imatges obrin panorames immensos i, sobretot, fèrtils.

En aquest “Retorn a l’obert” hom hi veu la vida que calla i hi sent versos entenimentats que mai no renuncien a la juguera de paraules, de sentit, d’idees, de belleses diverses per fer-se més prènsils. Anant de rull en rull, de cargol en cargol, el lector volta per un cosmos altament seductor on hi pot paladejar asseveracions que per elles mateixes són poemes incrustats dins poemes.

En definitiva, el lector frueix del joc sense trampes proposat per Víctor Gayà. Un joc de tu a tu i no de circ, no de mag que ens fa veure el que no hi ha, sinó que ens mostra el camí d’allò que es troba on no aguaitam mai o ben poques vegades.

 

 

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *