EL LLIBRE DE LA DONA CATÒLICA

Al Taller Marginàlia estam primfilant l’acte del proper dissabte dia 2 de novembre, a les 11 hores, en què tindrem presents les persones ofegades a la Mediterrània en l’intent d’entrar a Europa sortint de l’esclavatge a què et sotmet la supervivència. D’entre aquestes víctimes atendrem especialment les dones i, sobretot, els infants. Com tot allò que engega Can Gazà serà un acte auster en què se sentiran tot de veus amb distintes llengües i clams talment pregàries. Ens cal no oblidar un sol moment que hem convertit la Mediterrània en una enorme fossa comuna on hi paren milers i milers de persones sense nom que l’únic que percaçaven era assolir un futur més digne. Tantes són que les xifres que es donen no passen de ser aproximatives.

En plena preparació d’aquest esdeveniment ens arriba una remesa important de llibres que, com tot el que s’exposa al Taller, invoca una segona oportunitat. Entre ells en crida molt l’atenció un que ja té 146 anys, de quatre dits d’amplària i altres sis d’alçada, la qual cosa li permet un maneig còmode. Són 576 pàgines, amb la coberta, el llom i la contracoberta de fusta amb filigranes nacrades, les guardes de tela i els talls pulcrament daurats. Dos tancadors en el tall davanter li confereixen un aspecte reverencial. Es tracta “La mujer católica. Devocionario completo nuevamente revisado que contiene las horas divinas, el Ejercicio Cotidiano, las màximes de Santa Teresa, el Ordinario de la Misa y modo de oirla por medio de oraciones, Ejercicios para antes y después de la Confesión y Comunión, la Semana Santa y otras oraciones de mucha utilidad para los files”.

Com es veu, un veritable compendi de pregàries per a la dona catòlica, justament. Un llibre curiós, si més no, que va batre molts de somriures i que, tanmateix,  diu molt de moltes coses. Està molt ben conservat per tenir l’edat que té i el comentari que fa un gazanenc ho diu tot: si està tan bé vol dir que pràcticament no el varen usar. I l’altre que li contesta que no, que es veu que el llibre està molt ben fet i que les dones que el pogueren usar eren molt curoses.

Tot pot ser.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *