EL CARRIL DE LES BICICLETES I LA CONVIVÈNCIA

En un instant, en menys d’un minut, en el carrer Jaume Balmes de Palma, on visc, s’han viscut tres moments de màxima tensió. En aquest carrer, una de les voreres, la de l’esquerra en direcció a la plaça Abu Yahya, comparteix espai amb el carril de les bicicletes.

Cap a les set i vint del capvespre d’avui, dos jovençans han passat volant com si fessin una contrarellotge sense immutar-se, amb tota la provocació del món en els pedals i en el cap esberlat. Els clients d’un bar que prenien la consumició en el portal els han increpat per excés de velocitat tenint en compte que, en aquell moment, hi havia unes quantes criatures petites que anaven per la vorera. El gest que els ha dedicat un dels ciclistes que anaven a mil no ha estat gens agradós.

Acte seguit, un cotxe que travessava el carrer Jaume Balmes des del carrer de Guillem Galmés, ha desequilibrat un senyor encorbatat que anava en patinet. Les cruïlles amb carril de les bicicletes són una font constant de conflictes i d’atacs a la convivència. No feia via, el patineter, raó per la qual tot ha quedat en un ensurt. Tanmateix, el senyor del patinet ha mirat fitadorament el conductor del cotxe, que ha quedat sembrat, com volent-li dir que vigilàs. La resposta del conductor del cotxe ha estat fugir ràpidament sense disculpar-se i deixant el senyor del patinet amb un pam de nas.

I just després, un altre patinet, aquest cop menat per un jove, ha fregat perillosament una senyora gran que sortia d’un cotxe que acabava d’aparcar. El crit de l’al·lot insultant la senyora ha tornat a exasperar els clients del bar, que també li han dirigit epítets poc edificants.

Som dels que pensen que els que anam a peu estam sotmesos a tota mena de perills entre cotxes, bicicletes, patinets elèctrics, altres mitjans de transport individual que usen el carril de les bicicletes i les feines municipals mal fetes que converteixen les voreres en veritables rutes de risc. És evident que tot es redueix a una falta clamorosa d’educació. Ja sabem que la urbanitat i la cortesia eren pròpies de societats que fa temps que han passat a millor vida. Però mentre no eduquem com cal la ciutadania, fer conviure les voreres amb els conductors eixelebrats de bòlits de dues rodes és una temeritat que estam pagant molt cara perquè, com deia i mostr, altera la convivència.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *