VARIACIONS

El món segons Pep Montes

21 de maig de 2008
Sense categoria
0 comentaris

EXGAE, assessors anti SGAE

El títol pot semblar broma, però no ho és. EXGAE és, segons la frase definitiva que encapçala la home del seu web, “la primera assessoria legal gairebé gratuïta especialitzada en alliberar els ciutadans dels abusos de l’SGAE i altres entitats de gestió”. Dues coses a retenir: tot i que fan sang amb l’SGAE, la crítica no es limita a aquesta entitat, sinó que constitueix una esmena a la totalitat: és el sistema de gestió de drets d’autor el que està mal montat i, en tot cas, l’SGAE és el paradigma de dolent de la pel·lícula.

Advocats, eines informàtiques i documents com a model, tot a l’abast de qualsevol usuari del portal. S’ofereixen per portar conflictes amb l’SGAE, per assessorar creadors que vulguin un sistema lliure o, com a mínim, més obert que el majoritari, per difondre la seva producció, per donar suport a petits comerços amb aparells reproductors, a comerços del sector informàtic… És com si haguessin fet una llista de damnificats per l’SGAE i s’haguessin posat a buscar sortides i viaranys per no quedar sotmesos a la veritat absoluta que aparentment representa aquesta entitat mastodòntica.

La via pràctica del suport als desinformats i als qui no tenen capacitat individual de resposta és interessant. Però ho seria encara més aprofundir en el debat o discussió sobre quina ha de ser la circulació dels productes culturals i artístics en una societat en plena i vertiginosa transformació tecnològica. És a dir, buscar fonament ideològic, a més del fonament legal. SGAE apareix, cada cop més, com una institució que s’entesta a aixecar barreres en un món en el qual tendeixen a eliminar-se per la via digital, a posar límits allí on la paraula llibertat és l’essència i motivació bàsica.

Segurament la realitat no és tan simple ni tan plana com podrien suggerir aquestes afirmacions, però costa molt trobar algú que opini sobre el tema de forma ponderada i desapassionada, de manera que contribueixi a generar criteri, més enllà de la indignació que uns i altres fan pública cada cop que es debat sobre el tema.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!