marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

4 d'agost de 2019
1 comentari

TUDAR DOBLERS PÚBLICS

Deia Catalina Solivellas Rotger, la nova delegada de la Presidència per a la Cultura del Govern de les Illes Balears que, en cultura, no s’havien de tudar més doblers (https://www.arabalears.cat/cultura/Catalina-Solivellas-cultura_0_2280972086.html). Es referia a les subvencions d’aquest gremi i com s’han regit fins ara, i deia concretament que “Les subvencions s’han de revisar totalment, com quasi tot. Com deia, això no ha de ser una qüestió de repartir i repartir, sinó de valorar cada projecte i també el retorn que ens dona, i no em referesc a un retorn econòmic. Hem de cercar els millors projectes i apostar-hi. I hem d’optimitzar els recursos. Si energèticament tothom és conscient que no es poden tudar recursos, en la cultura tampoc no podem tudar més doblers”.

Té la raó, tota, Catalina Solivellas. La qüestió és que el Govern de la qual forma part també atorgarà –com han atorgat tots els governs- subvencions en altres conselleries i mai no es posaran en qüestió, com sí s’hi posen sempre les provinents de Cultura. També es poden tudar doblers en les subvencions que atorguen conselleries com les d’Afers Socials i Esports; Model Econòmic, Turisme i Treball; d’Agricultura, Pesca i Alimentació, o d’Administracions Públiques i Modernització, per posar  només quatre exemples. I no es posen en solfa mai, ans al contrari: moltes d’elles  es consideren estratègiques.

I tot perquè la cultura, per a les administracions públiques, segueix tenint la consideració de qüestió molt menor que genera un interès irrisori (sí, que fa riure) en les línies mestres de tots els governs que en el nostre món d’illes hi ha. Queda molt bé dir públicament de part de responsables de partits polítics que la cultura ens farà lliures; que la cultura ocuparà un lloc preeminent en els seus objectius polítics, però quan són en el govern, aquests titulars s’esfumen.

Aquests dies se  a Palma la copa del rei de Vela en la que el Govern de les Illes Balears, l’Ajuntament de Palma, Ports de les Illes Balears i la Reial Federació Espanyola de Vela, entre d’altres organismes públics, figuren com a patrocinadors.  Aquestes institucions hi han posat diners de tots i ningú no hi posarà cap emperò, ni es reclamarà cap aclariment, sobretot quan des de la UIB es diu que aquest esdeveniment aporta a l’economia local 2,2 milions d’euros diaris.

No hi fa res que, si ens feim endins, per aquesta gran exclusiva festa de la nàutica reial i dels negocis d’alta volada i on no hi pot accedir qualsevol s’hi hagin passejat delinqüents de la talla d’Iñaki Urdangarin Liebaert o Jaume Matas Palou. Ni que es dediqui a un personatge, el rei, que va avalar la repressió policial del primer d’octubre de 2017 al Principat de Catalunya. Tampoc no hi fa res per a ningú, és clar, que la presència del català en aquesta efemèrides que, segons la majoria de mitjans posa Palma en primer pla, és molt més que nul·la. No sols això, sinó que tots tenim ben assumit que no és pertinent proposar que hi sigui.

Així, a part del retorn econòmic, ens aporta res més, a tots, aquesta copa? I algú la posa en solfa?


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. No hi ha cap polític que es guany,ni tan siquiera,el SMI.Tots els assessors a 40.000 euros,què pesquèn consells de persones anònimes a les xarxes socials no es merèixen aquests sous.Això és una tudadissa de doblers públics i fer malbé l’economia del país.Els de sempre fent negocis amb els doblers de tots i amb el famós “interès general” què ha servit per desposseir a molta gent de les seves terres en favor del gran capital i la seva economia criminal que passa per damunt de les persones i de la natura amb el vist i plau sempre de la “Justícia” titelle.Tenim un turisme terminal,no sostenible,que comporta més gastos que beneficis.Moltes cooperatives agrícoles,participades en un porcentatge important per doblers públics tampoc fan res per ajudar a molts de petis agricultors.Els de sempre,al cap de munt de totes aquestes societats amb uns bon sous i els de baix passant penalitats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.