VARIACIONS

El món segons Pep Montes

25 de maig de 2007
Sense categoria
1 comentari

Sísif o la poesia que ve

Un grup de joves que han cregut que la creació, el pensament, la poesia i les ganes de dir coses en veu alta són també al seu abast ocupen un racó del ciberespai amb la revista Sísifo (hi ha versió en paper i versió digital). A més de satisfer inquietuds personals i de compartir dubtes col·lectius, una part d’ells ha decidit que calia treure el nas per damunt de barreres mediàtiques i han proposat la celebració d’un festival poètic a Pineda de Mar. Volen que sigui un espai per a la promoció de la cultura, de la literatura, de l’economia local i que impulsi, en la mesura que sigui possible, un cert despertar social a l’ensopida vila pinedenca. I volen, és clar, que l’esdeveniment acabi sent un referència de país; d’aquest, del de més enllà i dels que calgui. No és poca cosa el que pretenen. Però resulta que han tingut prou coratge per explicar-ho a tots els grups polítics que competeixen en les eleccions de diumenge, i han arrencat el compromís d’un dels que té més números, el sociata Xavier Amor, que ha assegurat que si ell és el nou alcalde del poble promourà la idea i li buscarà finançament. I que els vagin al darrera.

Se m’ocorren un parell de coses a dir. La primera és que després de gairebé vint anys, un grup de pesones joves de Pineda es proposa posar en marxa altre cop una proposta ambiciosa i complexa que busca a parts iguals la promoció local i el foment de la cultura i la literatura. Jo era entre els de fa gairebé vint anys, i encara recordo com vam organitzar una cosa que es va dir Complot i que va fer de la precarietat una virtut fins a aixecar una programació interessant, intensa i popular. Ens ho vam passar bé, molt bé. I tant bé ens ho vam passar que l’ajuntament d’aquella època (l’alcalde era el socialista Josep Lluís Fillat i el regidor de cultura Emili Biosca) es va fer tan solidari amb la idea que se la va quedar. L’any següent van posar diners al projecte i van generar el que ells van anomenar la primera edició del Complot, alguna cosa així com un festival de treatre de (o al) carrer. O sigui, que la nostra va quedar marginada, en una mena d’edició zero, anònima i desplaçada de la història local. Ens van donar una coça al cul, es van quedar amb la idea i van promoure una moguda realment forta i interessant. Al marge del nostre mosqueig, aquell festival va agafar una dimensió considerable i es va convertir, fins a cert punt, en una referència cultural del moment a Catalunya.

El Compot es va morir al cap d’uns anys de relatiu èxit perquè el relleu polític protagonitzat per l’alcalde convergent Salvador Llorens va fer aquesta cosa tan estimable i ponderada de carregar-se d’un dia per un altre un bon projecte senzillament perquè no era seu. El senyor Llorens ara ja no és convergent, però aspira a tornar a ser alcalde de Pineda sota una formació independent: 100×100 per Pineda, es diuen. I poca broma: un portaveu d’aquest nou grup ha dit que la proposta dels de Sísifo li sembla interessant i important. M’estalviaré comentaris sobre la coherència del fet precís.

En tot cas, voldria dir a la gent de Sísifo que no defalleixin en la defensa del projecte, però que estiguin curats d’espants i previnguts davant de l’estultícia política, la falsedat i la incoherència. Són tan depriments els que es queden amb una idea i l’usen i la rebreguen sense comptar ni per a donar el bon dia amb els que la van generar, com els cínics que es carreguen un bon projecte cultural perquè és dels seus oponents polítics i que després diuen que sí a una cosa força similar només perquè estem en campanya i hem de deixar contenta la gent.

I la segona cosa que voldria dir és que a aquest projecte se li ha de donar tot el suport que calgui. Perquè la vida cultural de Pineda és ridículament insignificant, perquè els darrers tres o quatre ajuntaments que han governat el poble han demostrat una descomunal incompetència en matèria de cultura, participació, desenvolupament comunitari i promoció global del municipi, i perquè hi ha tan poques raons per creure que a Pineda encara és possible un cert renaixment cultural que ens hem d’agafar de mans i peus a qualsevol iniciativa que sorgeixi de la societat civil i vagi en aquesta direcció.

I, és clar, després d’escriure tot això, no puc fer altra cosa que apuntar-me al projecte: compteu amb mi.

  1. Si voleu veure com les gasten, aquests, llegiu això, si en sou capaços. (No ho resistireu, us aviso, és insofrible!):

    44 Comentaris >>

    %20/n%20%20%20Aquesta%20adreça%20de%20correu%20electrònica%20està%20protegida%20contra%20els%20robots%20d’spam,%20necessites%20activar%20Javascript%20per%20veure-la%20%20%20" rel="nofollow">Raimon Miranda – Pineda de Mar el 24.05.07 a les 13.29

      Molt interessant e important aquesta iniciativa d’un Festival de Poesia per Pineda. Esperent que sigui tot un èxit, doncs tots plegats ens ho mereixen. Endavant i molta sort amb aquesta proposta cultural. Visca la Cultura i l’Art !.

    Antoni el 24.05.07 a les 13.43

      Ja era hora que algú es posi les piles, i engresqui als polítics a fer una aposta de veritat.

    Esperem que els representants estiguin a l’alçada.

    Força i Sort!

    Pinedenc II el 24.05.07 a les 14.39

      Aquest tios van forts…

    Per a que després critiquin a la juventut…

    Ànims, craks!

    Pitu Hernandez el 24.05.07 a les 18.48

      Un festival de poesia a Catalunya que duu un nom castellà ja ho diu tot de si mateix.

    Eric Quesada el 24.05.07 a les 19.35

      Ja sabeu que podeu comptar amb nosaltres.

    Albert Lladó el 24.05.07 a les 21.32

      Pitu,

    Gràcies.

    %20/n%20%20%20Aquesta%20adreça%20de%20correu%20electrònica%20està%20protegida%20contra%20els%20robots%20d’spam,%20necessites%20activar%20Javascript%20per%20veure-la%20%20%20" rel="nofollow">ANA el 25.05.07 a les 00.42

      Se de sobras que saldra Xavier Amor ,soy un poco bruja jajajaja se cumpliran todos los deseos, hay que mirar en positivo,suerte y mucho animo. Patons

    Antonio el 25.05.07 a les 07.32

      Em sap greu haver de constatar que de tot se’n vol fer "objecte de negoci". Ja no són sufficients les "paraules prenyades" de Palafolls, que, per cert, funcionen molt bé; ara es vol un macro festival al carrer per vendre Pineda encara més als turistes (no he llegit cap altre motiu enlloc). D’alguna manera tot això és trist!

    Marc Llopis el 25.05.07 a les 09.30

      Antonio,

    Implicar a la gent gran, a les escoles, als instituts, a les entitats, als immigrants, fer cohesió socials entre els barris, etc…

    Has llegit alguna cosa?

    Pablo el 25.05.07 a les 10.46

      Hace casi un año que entré en el foro de Sísifo.
    Foro de variedades culturales, de blasfemias doctrinales. Un foro de todos para una revista de todos. Desde Mexico, Uruguay, Chile, a ciudades españolas: Madrid y Barcelona -sobre todo-.
    Un foro en el que se escribe en castellano y catalán. Sin ningún tipo de complejo. Más allá de tópicos y sombras. Desde el que compartimos experiencias, curiosidades, canciones o cantantes, desdichas, sueños, escritos a las 2 de la mañana. Sin lágrimas.

    Ahora Sísifo se viste de gala y prepara un festival con intenciones positivas. Conseguir llevar la piedra que le carga a un buen puerto.

    Nos invitaron a participar. Y respondimos que sí. Que encantados. Que procuraremos recitar. ¿Recitar? Desafinaremos la poesía.

    Saludos.

    Carles Mazos el 25.05.07 a les 11.09

      Sou la òstia

    Si teniu la capacitat d’engrescar als polítics i les associacions, tot i alguns personatges que intenten fer país i fan riure, tindreu la meva admiració.

    Ni cas.

    Tots a treballar.

    Xavi el 25.05.07 a les 11.18

      Uns treballen per a millorar el seu entorn, la seva cultura, i altres es comporten com a nens criticant tot allò que no coneixen o entenen.

    Ànim!

    És una gran idea!

    P.D. Si us plau, no perdeu temps amb gent com aquesta. Són caricatures del que llegueixen o escolten a la ràdio.

    Observador el 25.05.07 a les 11.29

      Una persona con apellido Hernandez, que diga

    Un festival de poesia a Catalunya que duu un nom castellà ja ho diu tot de si mateix.

    Ya lo dice todo de si misma.

    Pep el 25.05.07 a les 11.33

      S’ha de ser burro, Pitu, per cagar-la així.

    Saps qui hi ha darrera?

    Saps qui els assessora?

    Has llegit els noms?

    Com pots dubtar, ni un moment, de la catalanitat de gent així?

    Quins criteris tens tu, precisament tu, per a criticar res?

    Què has fet a l’Alt Maresme pel català?

    Posar pelis en castellà al Cineclub o convidar a poetes gallecs i vascos?

    Sense ànim de personalitzar el tema, i agraïnt que signis amb el teu nom tal barbaritat, no critiquis sense saber la trajectòria del grup de treball.

    Pep el 25.05.07 a les 11.36

      Per cert,

    No hi ha debat possible.

    És fer alguna cosa digne a Pineda, després de tants anys, o no fer-la.

    Marcel el 25.05.07 a les 12.24

      Ja vaig llegir la notícia.

    Em sembla una idia genial. S’ha de trencar el tòpic que diu que la poesia només és per a minories… la poesia és tot i està en tot. Cal que en gaudim.

    Enric el 25.05.07 a les 12.30

      no coneixo a fons la iniciativa, però pel que he llegit sembla molt interessant. Portar la poesia, la cultura… al carrer, apropar-la a la gent, em sembla una idea excel-lent. Espero que els polítics que us recolcen ara en campanya ho mantinguin després de les eleccions…

    Molta sort.

    Montse el 25.05.07 a les 12.41

      En Xavi Amor s’ha mullat molt comprometent-se.

    Si surt alcalde, segur que ho fa.

    És l’únic polític de paraula de Pineda.

    Carla el 25.05.07 a les 12.44

      Pineda és un poble mort.

    Si algú és capaç de fer alguna cosa, serà un heroi.

    Antonio el 25.05.07 a les 13.16

      Em pensava que aquí, en un foro suposadament literari, on la cultura hauria de ser protagonista, els desqualificatius no hi tindrien cabuda. M’equivocava… com també m’equivocava sobre les capacitats de posar en discussió, qüestionar, analitzar i estar o no estar d’acord… en fi; ho torno a dir; és trist.

    Alfonso el 25.05.07 a les 13.33

      A ver Antoñito….

    Ni esto es un foro literario (que yo sepa), ni siquiera es un foro. Es un diario digital con la posibilidad de comentar notícias.

    Tienes razón en cuando dices que no hay capacidades de discutir, analizar, …

    ¿Me puedes explicar qué analizas cuando dices "Un festival de poesia a Catalunya que duu un nom castellà ja ho diu tot de si mateix"?

    Gran análisis, sí señor.

    Pliar el 25.05.07 a les 13.42

      Home,

    Aquests temes ja s’han debatut en el suposat foro literari. I tothom ha opinat. I jo he opinat que s’hauria de dir "Sísif", pero a ningú se li ha ocorregut dir que si possàves el NOM PROPI de la revista d’on surt la idea tal com és, seria tot una merda.

    La veritat, jo això ja ho pensava i ho vaig dir al foro. Pineda té gent així, que us dediqueu a destrossar tot el que no us sembli interessant des del vostre punt de vista.

    No patiu. Amb aquetses catituts el festival Sísfifo no es farà en castellà, ni en català, ni en anglès. Si abans de trobar financiació, poseu aquest tipus de problemes, sense conèixer la programació, què vols…

    Això sí que és trist. No voleu fer res. Voleu totxo i totxo i totxo.

    Antonio el 25.05.07 a les 13.42

      Perdó; efectivament no és un foro, almenys en el sentit estricte de la paraula. Però jo no he escrit el que dius que he escrit; tot i estar-hi molt d’acord. En Pitu, si vol, t’ho contestarà. En fi; deixem’ho aquí.
    Ciao a tutti.

    Sísif el 25.05.07 a les 13.52

      Antonio,

    "Una persona que a Catalunya utilitza el nom castellà foro ho diu tot de si mateix"

    Fòrum:

    2 1 Reunió pública per a discutir assumptes d’interès social, cultural, etc, en la qual els assistents intervenen en la discussió.

    Antonio el 25.05.07 a les 13.55

      D’acord; cosí é se vi pare! I gràcies per la informació.

    Enric el 25.05.07 a les 14.59

      Antonio, si ets tan pur canvia´t el nom a Antoni. Fer-ho seria tan absurd com titllar d´anticatalanista un projecte, perquè el títol sigui en castellà.
    Aquests comentaris són els típics de gent intolerant. La cultura està per sobre de ximpleries d´aquest tipus.

    Ara anireu repartint carnets de qui som mals o bons catalans?. Sinzerament, no em treu el son que algú pugui dir que soc mal català.

    Laia el 25.05.07 a les 15.02

      Uffffffffff………..

    Què malament està Pineda… encara així….

    Quines barbaritats… quines ganes de fer bronca per no res….

    De veritat si es digués Sísif el recolzaria-ho?

    Lluís el 25.05.07 a les 16.05

      Si, Sísif, llavors seria pur català al 100%. Proposo que a la inauguració ens posem la barretina i com aperitiu posin pà amb tomàquet i butifarra amb mongetes.

    Això serà el més important del festival de cultura. Ara estem d´acord Antonio?.

    Pep el 25.05.07 a les 16.05

      Propongo que el festival se celebre el día de la Hispanidad. Y que el subtítulo sea: ¡Poesía, a la calle! (Perdón. No quisiera faltarle al respeto a nadie. Pero quiero que a mi madre patria también la respete el pueblo y la ciudadanía.)

    Judith Ramentol el 25.05.07 a les 16.20

      Ja és prou trist sotmetre a votació si el festival es dirà Sísifo, Sísif o Sísif (o) com perquè a sobre el mediocre de torn entri en el absurd debat de que si el festival és a Catalunya té que anomenar-se en la llengua de la terra. Et sembla poc català: "Sísifo: poesia al carrer"?
    En comptes d’aportar alguna idea et dediques a boicotejar el projecte d’un grup de persones per a un poble del que la gent, desgraciadament, fuig en el seu temps d’oci. Contant que tot això ve d’una persona que organitza un cicle de poesia a Palafolls em sembla bastant desafortunat o millor dit: TRIST (oi Toni?).
    Respecte a Antoni (Toni) és TRIST e irònic que diguis que no entrem en desqualificacions perquè dels teus comentaris podem extreure ‘perles’ com "vendre Pineda als turistes" o "objecte de negoci". Crec que abans d’opinar sobre certs temes a banda que siguin del teu interès o no, t’agradin o no, informa’t de què es vol fer, a qui va dirigit, a qui es vol involucrar, qui participa i qui ho recolza.
    Després d’això només em queda felicitar i donar ànims a totes aquelles persones que intenten fer realitat "Sísifo: Poesia al carrer" (le pese a quien le pese) i dir-li a Xavier Amor que les promeses es fan per a potar-les a terme (jejeje).

    Salut!

    Observador el 25.05.07 a les 16.27

      A Catalunya tenim els nacionalistes, i els naZionalistes.

    Críticar un acte CULTURAL peque el seu nom (i EXCLUSIVAMENT el seu nom) estigui en un idioma que no és el seu, és un acte de nazisme sense cap mena de dubte. Segur que us encantaria una cremada de llibres en castellà en mig de la plaça Espanya de Pineda. S’ha de ser burro.

    Que no us adoneu que feu servir arguments i idees iguals que els franquistes? Les vostres paraules son iguals que les de gent com Losantos. Només es diferencien per la bandera.

    Vull ser català, però no a aquest preu. Embruteu la senyera amb les vostres mans i les vostres paraules. Endarrera aquesta gent, tan ufana i tan superba!!!!

    Josep el 25.05.07 a les 16.29

      Albert Lladó:

    Per què no signes tots els comentaris que escrius? Saps com sé que ets tu que els escriu tots? Perquè sempre que és punt i a part fas un interlineat doble. T’he "pillat", nano! Mira: ara jo també ho faig:

    Zas! Interlineat doble. Una altra vegada:

    Zas!

    No passa res. Ja li diré a l’Antonio i a en Pitu que no hi havia maldat en els teus comentaris. Tenies ganes de jugar a ser Fernando Pessoa i prou. Els heterònims i tota la pesca. Ets un poeta, nano! De l’ésser únic que ets emana la multiplicitat.

    Ets un geni, Lladó! Endavant!

    Francesc Pinto el 25.05.07 a les 17.19

      Sóc bastant pessimista pel que fa a la actitud de la gent envers determinats esforços per part de petits col·lectius culturals. He vist masses cops la ignorància i despotisme que sovint demostra la majoria, i el despreci que tenen per qualsevol cosa que desprengui olor a intelectualitat.

    En aquest cas espero equivocar-me del tot. Al cap i a la fi Pineda és on vaig neixer i he viscut tota la vida, i no hi ha motius per pensar que les coses no poden començar a canviar algun dia. Teniu tot el meu suport pel que faci falta. Molt ànims i endavant.

    Enric el 25.05.07 a les 20.03

      Quan parleu de cultura al carrec em ve el record agrable del COMPLOT, suposo que no serà el mateix de totes formes ecoratjo els organitzadors i si el poble de Pineda elegeix Xavier Amor per alcalde estic segur que es tornarà a recuperar LA CULTURA al carrer

    X el 25.05.07 a les 22.42

      Ja he trobat això: http://blocs.mesvilaweb.cat/pepmontes

    Judith Ramentol el 26.05.07 a les 00.30

      Jo sento vergonya aliena al llegir comentaris com el d’en Josep que intenta desvirtuar a l’Albert Lladó amb coses tan estúpides com un ‘interlineat doble’. És molt absurd. Sincerament, és penós.
    Un consell Josep, tot i que pensis que l’Albert ha escrit tots els comentaris no crec que sigui el lloc més adeqüat per a deixar plasmades les teves paranoies.

    (Zas!)

    Té coses millors a fer que intentar manipular opinions de la gent de Pineda en el seu propi Diari. És insultant el que acabes de dir.

    adolfo el 26.05.07 a les 04.32

      Hola a tots.

    No soc Albert Lladó.

    Formo part de la revista Sísifo, i jo defensava que es títol del festival anés en grec.

    Antonio? Toni? A casa tinc un llibre d’un tal Toni en la portada del qual surt dibuixat un tren. No m’agrada la portada. Em sembla que serà millor que torni el llibre, perquè amb aquesta portada, segur que és una merda.

    Ho sento, però soc de l’opinió que aquells que no són respectuosos no mereixen cap respecte. Deu ser alguna reminiscència jueva genética. Soc fill d’una lleidatana i d’un paraguaià. Net d’un Zamorà i vesnet d’un Lleonès i una preciosa indígena guaraní. Tataranet de francesos i de jueus. Penso que el català hauria de ser l’única llengua oficial de Catalunya (no vol dir que no es parlin o s’ensenyin d’altres), Penso que Catalunya hauria de ser independent. Em considereu ja un bon català?

    Aquesta actitut estúpida vostra fa que cada dia siguem més lluny d’aquests objectius. Jo dic que el català hauria de ser lúnica llengua oficial, però vosaltres defenseu que sigui l’única que es parli, l’única que s’ensenyi, i ĺ’única en la que es pugui fer qualsevol cosa al nostre païs. Aquesta actitut estúpida vostre és la que acavarà matant el català. El tancarà en els vostres cercles elitistes, impedint que la resta de la gent, vingui d’on vingui, pensi el que pensi, aprengui a estimar la seva cultura d’adopció. Hem de fer que immigrant vulgui dir només aquell que ve de fora, i que tothom que vingui de fora sàpigue que és immigrant.

    Em sembla penosa la vostra actitut. I em sembla penós el fet de que gent com nosaltres s’hagi de justificar en cada moment, pel simple fet d’intentar tirar endevant una proposta amb el títol en castellà. Sou patètics. Respecto qualsevol opinió que contradigui les meves, sempre que ho faci desde el diàleg i amb respecte. Per tant les vostres opinions se me’n refoten.

    Roger el 26.05.07 a les 14.06

      Estic bastant d´acord amb l´Adolfo, encara que jo penso que ja està bé que n´hi hagin 2 llengües oficials a Catalunya i que no té sentit avui en dia una Catalunya independent.

    De totes formes quan es parla de cultura seria millor no ficar la política. El projec te de Sísifo em sembla molt interessant, significa portar la cultura a la gent, a la vida quotidiana.

    Josep, no soc Albert Lladó, ni tan sols el conec. M´ha semblat desafortunat el teu comentari.

    Marcel el 26.05.07 a les 14.30

      Déu ni do, Josep… Has volgut fer-te el graciós, el pseudointel·lectual, i mira com t’ha sortit… a veure si n’aprens una mica, noi. Més humilitat, llest. Si vols fer-te veure, aquesta no és la manera. Encara a molts ens agradaria saber quines són les teves argumentacions. Si en tens, o només repetixes opinions que va sentir en una xerrada…

    No sóc de Pineda, però vindre al Festival si es fa. Segur. L’Alt Maresme ho necessita…contra més coses, millor.

    adolfo el 26.05.07 a les 15.19

      "De totes formes quan es parla de cultura seria millor no ficar la política."
    Això és exactament el que volia dir. i el que no enten aquesta gent. Tant difícil és?

    Enric el 26.05.07 a les 21.19

      Adolfo, dius que si es parla de cultura no s’ha de ficar la política i de veritat…creus el què dius? O la idea del festival és acceptada "politicament" o segur que no es pot fer, per exemple…creus de veritat que un empresari privat o un grup d’amics poden tirar endavant un projecte com aquest sense tenir a favor l’Ajuntament, Generalitat, sponsors, etc?
    I en concret crec que el que s’ha fet ha estat molt correcte, en aquest cas, vendre la idea i veure quins grups polítics amb possibilitat de guanyar les eleccions estan interesats. Per sort de tots i totes els que ens estimem la CULTURA am lletres maiúscules s’ha trobat en Xavier Amor que ho veu bé i és molt possible que si guanya, aquest FESTIVAL vitual es transformi en un FESTIVAL real.
    Anims i força

    Manolo el 26.05.07 a les 21.31

      Yo creo que la política, entendida la organización de la ciutat o pueblo, sí que tiene que ver con la política. De hecho, la cultura tiene que estar vinculada directamente con la política. Tiene, de hecho, que definirla, perfilarla.
    Eso no es malo ni bueno. La cultura es lo que da criterio a la política, hace libre a la sociedad, y promueve el civismo y, por lo tanto, una política más digna.
    Sin embargo, creo que Adolfo se refiere que no se ha de mezclar los maniquerismos utilizados nbormalmente desde las altas esferas políticas (esto es bueno, esto es malo) en un acto festival. La cultura ha de cohesionar a las diferentes políticas, y no separarlas.
    La política cultural ha de ser integrador, pero ha de ser. La cultura es política y la política es cultura.

    Manolo el 26.05.07 a les 21.35

      Que mal he escrito el mensaje anterior, joder. Quería decir que estoy de acuerdo con Enric, pero que Adolfo dice mas o menos lo mismo.
    Hemos de unir fuerzas, y hace run pueblo más digno.
    Lo vamos a hacer. Porque lo necesitamos todos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!