VARIACIONS

El món segons Pep Montes

17 de maig de 2007
Sense categoria
1 comentari

L’esperança bilingüe

Surto de l’Ateneu i ensopego (us juro que no l’havia vist, en mig de la gentada) amb una d’aquestes casetes de propaganda electoral, al mig de la Rambla, destinada a cantar (és un dir) les excel·lències d’això que en diuen "Ciutadans, partido de la ciudadanía". Un noi i una noia guapíssims s’estan a peu dret, movent-se al voltant de la caseta, repartit fulletons i somriures.

La primera constatació és que la dels "Ciutadans" és l’única caseta electoral de les immediacions que treu la gent al carrer per adreçar-se directament als vianants. Uns metres més amunt n’hi ha d’ERC, d’ICV, i una mica més avall, una del PSC, i en totes elles l’acció física més agosarada dels seus ocupants, sempre dintre del cubícul i protegits per una mena de taulell, és allargar la mà per donar als interessats algun fulletó o algun element de merchandising. Els Ciutadans, per tant, fan propaganda activa. En canvi, els partits majoritaris (per seguir la terminologia que usen els Ciutadans), són francament passius.

La noia guapa em dona un tríptic que es plega en horitzontal i que destaca gràficament un munt de mans de tots colors elevades al cel, amb un fons negre. Com a disseny, és francament pobre, i segurament barat. L’habitual barreja lingüística en els seus papers i parlaments és bandera també del fulletó, però a banda d’això, els titulars destacats en el text es diferencien poc dels eslògans habituals en tota campanya municipal. Que si les ciutats són dels ciutadans, que si gestió transparent i eficaç, que si estan al servei del ciutadà, que si les ciutats són per viure, que sí volen ciutats més segures…. Les úniques aportacions diferenciadores respecte a la resta de discursos formals són la voluntat de tenir ciutats bilingües, obertes i cosmopolites. Aquesta és la única originalitat que, d’altra banda, reprodueix els discursos falsament progressistes de sempre i es fa fort en l’únic element que, de debó, ha aglutinat electors al voltant d’aquest intent de partit: la bronca lingüística.

El noi guapo reparteix, en canvi, un flyer amb una imatge estupenda de la candidata a l’alcaldia de Barcelona, que es diu esperanza (així, sense majúscula inicial). Si hem de jutjar pel paper, l’Esperança (ara et catalanitzo el nom, fote’t!) no té cognoms, cosa curiosa si del que es tracta és de promoure la seva imatge i el coneixement que en puguin tenir els barcelonins. Per la pinta de la foto, la faig ingressar automàticament en la categoria social simpàtica que ahir, casualment, esmentava el Conseller Tresserras en un acte a l’Ateneu: joves navegadors. La imagino amb tota claredat davant d’un monitor d’ordinador, xatejant en bilingüe (que és un idioma nou, substitut del mític esperanto). L’aspecte de l’Esperança sense cognom el podeu repassar a la foto que encapçala aquest post.

 I la segona cosa que em fa gràcia del paperet és que usen un recurs que fa temps que ha estat emprat per una formació política no només diferent, sinó antagònica. L’eslògan més visible és "VÓTATE" (per cert, en aquest cas, tot en majúscules), idèntic (si obviem el detall de la llengua, és clar) del "vota’t" que fan servir les CUP (Candidatura d’Unitat Popular) a les diverses dotzenes d’ajuntaments als quals es presenten.

Mentre repasso per damunt els dos fulletons que m’han donat els dos "guapos", tot caminant en direcció a la Plaça de Catalunya, ensopego amb un noiet (posa-li cinc o sis anys) que, despistat de la seva mare, em passa pel nas un globus groc lloro amb el triangle quadribarrat d’ERC. 

  1. Fa massa temps que les campanyes es basen només en el tòpic i en la imatge. Un candidat sense passar pel photoshop no és ningú. Després hi ha les promeses de 15 dies i les amnèsies de 4 anys. Que una candidata es digui Esperança (torna a fotre’t!) i no utilitzi la majúscula pel seu propi vocatiu no deixa de ser una metàfora, no? Personalment, què voleu que us digui… que els moqui la iàia a tots!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!