marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

8 de febrer de 2019
0 comentaris

CONSTRUIR SOBRE UN PURULENT PETÓ

El meu preceptor menor té ganes de bany abans de la fosca i ben aviat em ginya perquè l’hi prepari. M’ho diu amb la seva llengua ben esmolada i a través d’un vocabulari que no entén ningú més que ell, però que no li importa gens: el problema és nostre per ser tan closos de closca.

Així, quan no responc com vol la seva demanda expressada clarament, me mira fix amb el seu mirar transparent, quiet com un camaleó tot esperant la meva resposta que no arriba. I havent passat els instants que ell considera suficients per fer-me càrrec de la demanda sense obtenir resposta, mussita quelcom que no entenc, òbviament, però que em sona a retret; com si no se’n pogués avenir de la meva incapacitat profunda per connectar amb el seu món ple de saviesa i llum.

Tanmateix és magnànim i força comprensiu, el meu preceptor menut, i un cop dins la banyera em convida a jugar amb ell i l’aigua. I ho dec fer al seu gust perquè riu en veure que convertim la sala de bany en un esquitx trepidant i juganer.

I és en ple joc que em deman quin món es trobarà anys a venir; amb qui i amb què s’haurà d’enfrontar si deixam que el feixisme torni a prendre els posts de comandament i els carrers, torni a omplir d’odi i sang els camins i les camades que fins ara asseguraven la pau i la tendresa, cavant trinxeres i cavorques per abocar-hi la dissidència, emmorcant-nos els desitjos i engarjolant-nos els somnis.

En veure’l tan cofoi i alegre, sobtadament torn a recordar el poema de Leonard Cohen “L’opium et Hitler”, traduït pel seu amic i poeta Michel Garneau, i que des de fa hores em pessiga la gola:

Plusieurs croyances
l’invitaient à sauter –
l’opium et Hitler
le laissaient dormir.

Une Négresse
avec un bon appétit
l’a aidé à croire
qu’il n’était pas blanc.

L’opium et Hitler
l’ont convaincu
que le monde était fait de verre.
Il n’y avait pas de remède

pour qui est
ainsi désarmé:
l’état s’est construit
sur un baiser purulent.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.