LA INGENUÏTAT ABANDONADA

Fa cosa veure la reproducció de “La vergine in Adorazione”, de Fra Filippo Lippi, a la intempèrie, deixada entre males herbes i altres abandonaments pels ravals d’una urbanització de la capital que se sent elegant i gairebé elitista. Hom no sap si qui l’ha deixada allí ho ha fet amb la intenció que algú es compadeixi d’ella i la reculli, o bé perquè el temps, els rosegadors i els pòtols es facin càrrec de la seva lenta i dolorosa desintegració. D’altra banda, qui tenia aquesta reproducció i en quina estança de ca seva i per què es desfà d’ella d’aquesta ingrata manera? Com sigui, la ingenuïtat abandonada de la verge pregant amb una badia al fons, colpeja.

Enguany fa 550 anys que morí Fra Filippo Lippi, el llegendari pintor, mestre de Botticelli, entre molts d’altres. Va ser carmelita, mai no sabé administrar els doblers que guanyava pintant, fet que el condemnà a la pobresa permanent, segons les cròniques. I tanmateix compten que les seves aventures amoroses varen ser tan abrandades com nombroses i que fins i tot reptà Lucrezia Buti, amb qui tingué un fill que també va ser un pintor reputat, Filippino Lippi. Què en diria, Lippi, en veient que una verge seva ha acabat sense sostre?

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *