UN GENTILHOME A LA CASA DEL POBRE

No se sap amb certesa des de quan la fotografia és a Can Gazà. Sí que sabem que ja hi era el març de 1978 quan la finca, per decisió de la propietària dona Caterina Canyelles, es dedica a les persones més necessitades de Mallorca. Des d’aleshores, a punt de fer quaranta-un anys, és al despatx del casal en un indret gairebé preferent, com si fos el patró de la casa i, per extensió, de l’activitat asilar que s’hi dur a terme.

Ningú mai, fins avui, no s’havia interessat per saber qui era aquell home amb capell i bigoti abundant que dirigeix les puntes cap a les galtes, de posat distintiu i que mira el retratista amb cert aire altiu. I malgrat aquest desinterès, estranyament i miraculosa mai no ha abandonat el seu lloc gairebé patronal; tothom l’ha respectat sense saber-ne les raons. Fins i tot, tampoc ningú no sap precisar quan ni com va caure en mala hora trencant-se el vidre. Doncs bé, malgrat aquest accident, ni es va llançar el retrat ni es va reparar el vidre; senzillament va seguir on ha estat fa una eternitat casolana.

Fins avui, que el més tafaner de l’equip de responsables s’ha interessat per aquesta mena de cavaller distingit. Clar que ningú no li ha sabut donar cap nova. Decidit, creient que en l’anvers de la fotografia per ventura hi podria trobar qualque pista, ha desmuntat el marc i, efectivament, hi ha trobat el que cercava. La fotografia era el recordatori de la mort d’aquell home retratat que feia referència al marquesat d’Alboloduy i signat per la seva vídua.

La curiositat ha augmentat força davant aquestes dades escasses i no ha parat fins a saber que era un retrat de José Cayetano Adorno y Fuentes, nascut a Jerez de la Frontera el 23 de gener de 1839 i traspassat a Madrid el 27 de octubre de 1920. Es va casar amb María Elvira Fernández de Córdoba y Álvarez de las Asturias-Bohorques, primera Marquesa d’Alboloduy, que morí el 1917. El senyor Adorno es casà per segona vegada amb la senyora Decorosa Trujillano, que és la que signa el recordatori de la mort del seu espòs.

José Cayetano Adorno y Fuentes era gentilhome de Sa Majestat i va ser condecorat amb la Gran Creu d’Isabel la Catòlica i la Creu de Sant Gregori en Magne. Va ser Senador, Diputat i alcalde de Jerez de la Frontera. Poca broma…

Descobert el misteri, hem tornat a desar la fotografia al seu lloc i amb el vidre trencat, que li imprimeix un caràcter especial. Acollir un gentilhome, ni que sigui en retrat, a la casa del pobre és tot un honor.

 

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *