EL PIXANER DE L’ONCLE ESTEVE

Dies de fer (sempre li hem dit així per casa) el betlem. A la casa dels prodigis els menuts de la família han col·laborat ben activament a col·locar les figures. Com els bons betlems, combina les zones humides amb les àrides, per on comencen a avançar els reis, i presenta les figures i els oficis que més s’adiuen amb el poble. No hi falta el salt d’aigua, la sitja, la cova amb els pastors -presidida pel més gandul- el caçador de cabres amb llaç, la madona que fa bunyols, la que renta la roba i altres detalls que el fan únic i extraordinari. L’artífex d’aquesta meravella és Esteve Serna, que té unes mans exquisides per fer totes les figures de fang.

Enguany el betlem de la nissaga presenta una novetat significativa. L’any passat, el meu preceptor major, s’interessà molt pel caganer, una figura que comparteix protagonisme amb el frare amagat. No acabava d’entendre què hi feia un home a la gatzoneta defecant alegrament en una composició que no convidava a incloure una figura així, i a nosaltres ens costà encara més explicar-li-ho. No ho aconseguírem, clar, però ell, que no deixa res per descabdellar, lluny de donar-se per vençut tirà cap dret i sentencià que si hi havia una caganer hi havia d’haver també un pixaner per validar aquesta mena de juguesca.

I l’oncle Esteve li assegurà que enguany el betlem de la nissaga tindria un pixaner i que en faria un segon només per ell. I avui ha tingut la peça desitjada. I va més content que un gínjol. No entén encara per què els nostres betlems incorporen un caganer, però amb el pixaner fent-li companyia se sent complagut.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *