marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

24 de novembre de 2018
0 comentaris

I LA RECIPROCITAT DE TV3, À PUNT I IB3, NO L’HEM D’EXIGIR?

“À punt”, el primer canal televisiu de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, emet regularment les vint-i-quatre hores de cada dia des del 10 de juny d’enguany. A partir d’aquest instant es posà sobre la taula la recuperació de la reciprocitat de les tres televisions públiques dels Països Catalans, TV3, IB3 i À punt. De fet, el 19 de juny, el senador d’Esquerra Republicana Bernat Picornell va fer una pregunta en aquest sentit a la ministra d’Economia i Empresa del Govern d’Espanya, Nadia Calviño, i aquesta li va respondre que tècnicament no era possible perquè caldria adjudicar un segon múltiplex al País Valencià i a l’arxipèlag, i “l’espectre radioelèctric és un recurs finit i escàs, que ha de distribuir-se entre un nombre creixent de serveis, com els operadors radiofònics o la investigació científica”. Així, la circulació de continguts audiovisuals en tots els territoris de parla catalana no entra en aquestes prioritats estatals.

Cal recordar que la petició d’aquest múltiplex addicional s’incloïa en la “Proposta d’Activitat Normativa de la Generalitat Valenciana per al primer semestre del 2016”. També el Govern de les Illes Balears n’ha sol·licitat un altre per fer possible aquesta reciprocitat. I tanmateix, Pedro Sánchez, tot i ser del mateix partit que Ximo Puig i Francina Armengol, no fa comptes adjudicar aquests dúplex.

Així, el Gobierno Sánchez incompleix la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries, però li és ben igual: en els seus plans polítics no hi entra la promoció de les llengües diferents del castellà, ans al contrari, en mantindrà la subsidiarietat. I a la vegada, tant els governs Puig i Armengol, d’aquesta demanda no en faran causa prioritària: acceptaran les excuses de les raons tècniques, acalaran el cap davant la negativa de concedir-los els múltiplex i callaran; callaran perquè la promoció i el prestigi de la llengua que s’estén de Fraga a Maó i de Salses a Guardamar no els importa més enllà dels titulars.

Sent així, sense una resposta ciutadana clara i potent, aquesta tan anhelada reciprocitat mai no es farà efectiva. I com més aviat ens hi posem, més aviar en veurem els fruits.

 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.