miozz mirades

un bloc de maceració lenta (el bloc de la Dolors )

No usar el nazisme en va (article al tot 6 de maig)

És cert que el terme nazi s’ha generalitzat per parlar d’actituds autoritàries, totalitaristes, antidemocràtiques i racistes. Per respecte a les víctimes del nazisme cal ser estricte en aquest ús, i denunciar als qui el vanalitzin o usin amb fins contraris. I per respecte a la democràcia i a la llibertat, cal mostrar tolerància zero als atacs contra tot procés popular que sigui democràtic, no violent i amparat pels Drets Humans. I el del dret del poble català a decidir sobre el seu futur ho és.  

(llegir l’article) 

No usar el nazisme en va

 

Hi ha bàsicament dos motius que porten a fer un ús totalment equivocat o esbiaixat d’un terme lèxic, i són la ignorància de qui l’usa, o una intencionalitat ideològica perversa. Cal lluitar contra la ignorància aclarint el significat dels mots i reivindicant-ne el seu ús precís, i cal denunciar els qui en fan un mal ús amb finalitats demagògiques sovint destructives. Com és el cas de l’actual costum de fer servir adjectius com nazi i terrorista contra persones o causes que no ho són en absolut, costum molt de moda entre polítics, tertulians i fins i tot periodistes, generalment afins al nacionalisme espanyol més antidemocràtic, o directament contraris a la democràcia. El vídeo emès per Telemadrid, o les sorprenents declaracions de Mariscal, tots ells intententant comparar el procés independentista català amb el nazisme, no són més que una petita mostra d’una campanya de grans dimensions que segueix passos de manual “com estendre i fer quallar mentides amb falsos  rumors”. Si entrem en la ideologia dels qui promouen aquest rumor veurem que ens trobem davant d’un tema molt seriós.

El nazisme o nacionalsocialisme és la ideologia i pràctiques del Partit Nazi d’Adolf Hitler; i les polítiques adoptades pel govern de l’Alemanya nazi des de 1933 fins el 1945, un període també conegut com Tercer Reich. Relacionat amb el feixisme, (de la precisió i distinció dels dos termes en parlaré en un altre article) queda bàsicament definit pel racisme, especialment l’antisemitisme, l’antiparlamentarisme, i el nacionalisme ètnic. També l’imperialisme i l’exaltació de la violència Cap d’aquestes característiques es troben en el discurs ni en el procés pel dret a decidir que està promovent el poble català, ni en moltes de les causes socials que reben aquest insult. No s’ha d’oblidar que la creença nazi en la “vida no mereixedora de vida” va portar a perseguir la desaparició de tots els individus, grups i ètnies considerats indesitjables al Tercer Reich, i va culminar en l’Holocaust, un genocidi a gran escala, amb la creació de camps de concentració i camps d’extermini. A Espanya la pràctica política més propera al nazisme que hem viscut ha estat el franquisme, i curiosament a Telemadrid es van oblidar d’incloure Franco en la seqüència d’imatges, desprées de mostrar Stalin i Hitler.

És cert que el terme nazi s’ha generalitzat per parlar d’actituds autoritàries, totalitaristes, antidemocràtiques i racistes. Per respecte a les víctimes del nazisme cal ser estricte en aquest ús, i denunciar als qui el vanalitzin o usin amb fins contraris. I per respecte a la democràcia i a la llibertat, cal mostrar tolerància zero als atacs contra tot procés popular que sigui democràtic, no violent i amparat pels Drets Humans. I el del dret del poble català a decidir sobre el seu futur ho és. 


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.