miozz mirades

un bloc de maceració lenta (el bloc de la Dolors )

sí, som a 2012 però hem tornat als 40/50 del segle XX

En el meu modest bloc hi ha un apunt que destaca per sobre de tots els altres, pel nombre de visites rebudes. Avui ha superat les 12.000 visites, quan no fa ni un any de la seva publicació, triplicant gairebé el nombre de visites que ha rebut l’apunt que el segueix en el rànquing, escrit en fa tres. Amb el títol Segur que som a 2012? la història que s’hi explica va triomfar i indignar la societat catalana tot just encetat l’any 2012. La història circulava i impressionava a la velocitat de la llum, se’n van fer ressó diversos mitjans de comunicació i va fer d’altaveu d’altres històries semblants fins llavors silenciades. El tema va trascendir a nivell polític i jurídic. Poc ens imaginàvem que aquesta pregunta que es feia en Gustinet (Josep Maria Tejido, veí d’Espolla) seria la pregunta que definiria l’actualitat política del nostre país. Com he resumit en una improvisada corranda, 

Farà un any en Gustinet

escrivia corglaçat
el que avui el senyor Wert
ha posat d’actualitat

I es que amb Wert Aznar i FAES

en el temps hem viatjat
ja no sem al dos mil dotze
som a mig segle passat!

(segueix) 

En el seu article “La por més prosaica”, a la contraportada del diari ARA del divendres 14 de desembre, Xavier Bosch parla obertament de l’abast de les intencions de la dreta espanyola expressades sintèticament en la frase d’Aznar : “Abans de trencar Espanya es trencaraà Catalunya”. No es tracta de creure en fantasmes, es tracta de saber-los veure i, sobretot, de saber fer-los front. Em ve al cap, sovint, i encara més després de llegir l’article, aquella faula de Tomás de Iriarte dels “galgos y podencos”   o tantes altres històries similars, amb moralines que porten a una lliçó recurrent en la història: si l’atacant ens enxampa desprevinguts, estem perduts, i si estem desprevinguts perquè discutim entre nosaltres – víctimes potencials iguals – confonent l’enemic, doncs la història és ben patètica, si em permeteu l’expressió. Però no per patètica poc repetida al llarg de la història. 

Vivim un moment històric. Però no només perquè l’independentisme català ha sortit de l’armari i ha entrat a l’agenda política real, sinó perquè l’ultradreta espanyola que mai ha qüestionat ni rebutjat els crims del franquisme – ni tan sols els ha reconegut com a crims – governa sota l’empara de la democràcia. Com Hitler, sí. Com Hitler.I de moment ningú els para els peus. Corprèn el silenci del món progressista espanyol davant aquesta ofensiva. Jo fa setmanes que busco manifestos d’intel·lectuals i no en trobo enlloc. No pas perquè pensi que aquests manifestos tinguin molt poder, ja ho sé, però són un indicador. I la seva inexistència aboca a una pregunta que fa estremir: què se n’ha fet de la ideologia d’esquerres a España? S’ha extingit??

El Gobierno Español ja ni tan sols se n’amaga, i per exemple subvenciona desmesuradament i obertament la FAES, aquest laboratori d’idees presidit per un Aznar pletòric, amb fruits tan nítidament fidels com la reforma de Wert. La reforma de Wert és comparable a la llei d’educació anterior a la de Villar Palasí, del 1970 ens situem doncs com a mínim a l’any 1956, en ple franquisme.

Van a per nosaltres. Fa anys qui hi van, però ara més. No els importa trencar Catalunya com no els va importar bombardejar-la durant la guerra. Els obsessiona exterminar el virus catalanista. Malgrat els morts durant la guerra i els milers d’exhiliats, malgrat la repressió franquista, les prohibicions i la persecussió ideològica, no ho van aconseguir. I ara hi tornen. Hi tornen amb armes molt potents: ens ofeguen políticament i econòmicament, ens estrafan mediàticament… I nosaltres ens hauríem de saber defensar amb intel·ligència. I no estic segura que ho fem.

Xavier Bosch acaba l’article dient “algú ha pensat alguna estratègia i algun pla per aguantar la gran sotregada? ” I crec que l’energia hauria d’anar per aquí. Hauríem de posar totes les nostres competències intel·lectuals, tot el nostre coneixement i creativitat al servei del poble, i pensar una estratègia per mantenir-nos sencers malgrat la potència dels qui volen fer una gran trencadissa. L’estratègia per assolir la independència requereix també molts actius, però no oblidem la de la resistència.

 


  1. Veien el seu pragnatisme -els seus “morros”- jo diria que hem viatjat fins l’home de Neanderthal amb tots els respectes per aquella gent de fa mil·lenis.

    Ara és l’hora de tapar-se les orelles davant tota notícia o comentari que ens arribi d’Espanya. Ells i nosaltres com més distants millor! Enviem-los a fer punyetes per la via ràpida.

    Catalunya encara el seu anel·lat alliberament.

    No és ell el més adequat per cercar on crear en l’ANC una sectorial per fer-ho?  “Xavier Bosch acaba l’article dient “algú ha pensat alguna estratègia i algun pla per aguantar la gran sotregada?” qui hauria de fer això?”

    Cert, però no en condicional sinó en present indicatiu:

    l’energia ha d’anar per aquí. Hem de posar totes les nostres competències intel·lectuals, tot el nostre coneixement i creativitat al servei del poble, i pensar una estratègia per mantenir-nos sencers malgrat la potència dels qui volen fer una gran trencadissa.

    Ha arribat l’hora de “pulsar” amb fermesa, decissió i determinació absoluta per trencar amb Espanya. Ara és urgent trencar en molts sentits, tres per sobre de tots. Primer l’espoliació que provoca i agreuja un deute extern galopant que com gegantina llosa hem vist ofegar a moltíssims països de l’anomenat “tercer món”. Segon, que ja fa centúries que van per nosaltres i ara volen sotmetrens per tots cantons. Tercer, el perill de la violència que ningú vol però a voltes s’escapa de les mans.

    La millor estratègia, sumada al altres estratègies naturalment, anar de pressa! no ens encantem!

    Salvador Molins (BIC, Catalunya Acció)

    ————–

    “Espanya està en procés d’implosió, igual que ho va estar Iugoslàvia. Com més tardem a marxar més patirem col·lectivament en tots els sentits.

    Josep Castany, Director de Catalunya Acció”
  2. Llibre recomanat cada cop més per a qui vulgui entendre què està passant a Espanya i a Catalunya:“La desintegració de Iugoslàvia” del professor Daniele Conversi de la London School of Economics. És de fàcil lectura i molt entenedor.

    Josep Castany, Director de Catalunya Acció

    ——————

    Si Iugoslàvia havia concedit tants drets a les seues repúbliques i províncies, aleshores, per què es va desintegrar la federació? Que no se’n van aplacar i acontentar del tot els pobles constituents amb els drets que havien obtingut o que se’ls havia atorgat?”

    ————————–


    La desintegració de Iugoslàvia

    ( Conversi, Daniele )

    ISBN:

    978-84-86574-87-1

    Preu: €13.00

    2000, 212 pp.

    El grau de violència sense parangó que va acompanyar la desintegració de Iugoslàvia només es pot explicar si considerem adequadament tant els factors externs com els interns. Com més mixtes, assimilades i indistingibles eren les poblacions que calia “separar”, més sistemàtic, incessant i cínic havia de resultar l’ús de la coacció. Això dóna compte de per què els nivells més alts de violència “interètnica” van tenir lloc a Bòsnia. Occident va reaccionar d’acord amb la hipòtesi de la similitud/diferència: quan deixaren anar les primeres bombes sobre terra eslovena, els indiferents líders internacionals i una opinió pública desconeixedora dels fets van desviar la mirada lluny de la tragèdia, o bé es van veure passar els esdeveniments posteriors de braços plegats. Quan es va engegar la neteja ètnica a Croàcia, alguns països, sobretot Alemanya, començaren, amb retard, a exercir una pressió forta sobre Belgrad per tal d’aturar la marxa envers el caos. Els acords de Dayton, precedits pels primers atacs aeris “demostratius” contra objectius serbis restringits, només es van assolir ateses les fortes pressions dels Estats Units i tot i l’oposició constant del Regne Unit i França. A la fi, quan les primeres imatges dels refugiats amb mocadors al cap procedents de Kosovo van colpejar els mitjans de comunicació, una nova commoció humanitària es va afegir al cúmul de vuit anys de patiments. Si Iugoslàvia havia concedit tants drets a les seues repúbliques i províncies, aleshores, per què es va desintegrar la federació? Que no se’n van aplacar i acontentar del tot els pobles constituents amb els drets que havien obtingut o que se’ls havia atorgat?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.