marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

28 de juliol de 2018
0 comentaris

EL RODAMÓN I EL CIRC

Calibrava el gest amb precisió
dibuixant-se la mirada amb un carbó
i un somriure mut.
Repassava cada moviment
amb la traça de qui mai va ser aprenent
i amb exactitud.
Com la idea que s’enreda pels cabells,
volta la corbata, i s’estreny el nus
d’un bigoti tragicòmic diminut.

Així comença la cançó “Chaplin”, dels Blaumut, que forma part del seu últim treball, “Equilibri”. Avui dematí, escoltant aquesta excel·lent composició –com tot el treball- de “l’inventor del riure”, com el qualifiquen, pensava en el llegat de Chaplin; en què en queda de la seva genialitat; en quin efecte fan avui les seves pel·lícules, des de la primera, Gentlemen of Nerve, del 1914, a la darrera, A Countess from Hong Kong, del 1967.

I queia en el compte que enguany en fa 90 de l’estrena de The Circus, una pel·lícula que estimava poc, Charles Chaplin, perquè en el decurs del seu rodatge morí la seva mare, es divorcià de Lita Grey, la seva segona dona, i no de manera assossegada, es calaren foc els estudis on la rodaven i les autoritats fiscals el perseguien. De fet, a Chaplin, anys a venir, a més d’acusar-lo d’evadir impostos, va ser víctima del maccarthisme, motiu pel qual s’instal·là a Suïssa.

Mai no entendré per què al personatge de l’home del barret, el bigoti que només arranca, el bastó, els calçons balders i la corbata magra –que recorda a un gentilhome arruïnat- no li deim rodamón, com en el món anglosaxó, que és el que és, i li deim Charlot, com els francesos. Al Brasil encara el despersonalitzen més i li diuen Carlitos. La força que té, la tendresa que no amaga, la rebel·lia que el caracteritza no mereixen un apel·latiu –Charlot- que frega perillosament el menyspreu.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.