SANTJAUMEJANT

Avui, a més de ser sant Jaume -el meu sant, que  celebro discretament seguint el costum que no em fa res observar- també fa 80 anys que s’inicià la batalla de l’Ebre, la més sangonosa i cruel de la Guerra Civil. Cal tenir-ho present, sobretot ara que el feixisme es torna a rearmar quan encara queden tants de noms per dignificar i tants d’altres per desemmascarar.  La restitució de la justícia històrica no només ha de significar el retorn de l’honorabilitat de totes aquelles persones humiliades i indignificades  pels feixistes, sinó també posar el nom als causants de les atrocitats.

Tornant a sant Jaume, a Mallorca és el patró d’Alcúdia i de Binissalem, tot i que a Algaida fan festa grossa i a Santanyí també. El patró d’Algaida és sant Honorat, que celebra la festa el 16 de gener, però per sant Jaume els Cossiers també ballen. A Santanyí passa el mateix: el patró, sant Andreu, és un poc fredolic, celebra la festa el 30 de novembre, i per aprofitar la calor cedeix el patronatge a sant Jaume el Major. A la gent d’Alcúdia, Binissalem, Algaida i Santanyí, molts d’anys.

I ja que hi som, agraesc a totes aquelles persones que m’han felicitat per la meva onomàstica. He intentat respondre tots els compliments però sens dubte qualcun ha passat per malla. Serveixi aquesta nota per esmenar les errades.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *