ANIVERSARIS D’ALÇATS

Avui fa 82 anys que el feixisme s’aixecà militarment contra el govern legítim de la Segona República Espanyola. Cal no oblidar-ho. Ni avui ni mai. El cabdill de la sagnia encara segueix honorat, la seva fundació regada amb diners públics i els seus néts i renéts polítics escampant violentament i impune l’odi per tot allà on passen. I si és per apallissar el català, els seus parlants i els que volen decidir catalanament i lliure, aquest odi inveterat augmenta fins al paroxisme.

Hi pensava, en les conseqüències que encara pagam de moltes maneres d’aquell “alçament”, mentre passejava el nét de nou mesos, per fer el compte just, i em demanava si haurem fet cabal amb tota aquesta història tràgica quan ell vulgui campar a l’ampla. Mirant-li als ulls color de cel o de mar, segons com miri la claror, li he promès que farem net d’aquesta pesta, que la por no ens impedirà desemmascarar-los i acarar-nos a la seva agressivitat i violència amb l’única arma que la pot vèncer: la sensibilitat, el coneixement i la fermesa de la no-violència.

Per cert, un dels finançadors del cop militar contra el govern republicà legalment constituït, el mallorquí de Santa Margalida Juan March Ordinas, encara ara té una avinguda important al seu nom a Palma que comença just a l’edifici de Can Mir, un antic magatzem de fustes utilitzat de presó pel franquisme. D’això se’n diu homenatge. I encara segueix erecte, i ben dret!, el monument de Sa Feixina…

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *