NOMS DE CARRERS QUE OFENEN

 

Claude François Bidal d’Asfeld, més conegut pel Cavaller d’Asfeld, va ser mariscal de França i va combatre a favor de la causa borbònica en la guerra de Successió. El 1707  manà un cos d’exèrcit a la batalla d’Almansa. El mateix any participà en el setge de Xàtiva on demostrà a bastament la seva crueltat, fent degollar tots els que havien participat en la defensa de la ciutat que després va ser incendiada. D’Asfeld també intervingué en el setge de Barcelona (1714) i finalment, el 15 de juny de 1715 desembarcà a Mallorca. Aquí, encara que va ser vençut pel general Rubí als voltants de Palma, n’obtingué la rendició el 2 de juliol d’aquest any.

Aquest sanguinari personatge, el genocida de Xàtiva, el record del qual, per tot el referit anteriorment, hauria d’esvair-se, manté el nom d’un carrer a Palma. Fa tres anys, la Comissió Cívica del Tricentenari 1715-2015 ja va fer una crida pública per revisar els noms dels nostres carrers i deslliurar-los dels personatges que més ens ofenen. Dissortadament, la crida no va tenir o no ha tingut fins ara l’èxit que mereix.

Aquest carrer del Cavaller d’Asfeld és un exemple, evidentment. En queden massa, de noms ofensius, tant de la Guerra de Successió com de la darrera guerra incivil, que segueixen empudegant l’aire dels nostres carrers. I és ben hora d’esborrar-los definitivament i fer lloc a la memòria als noms que sí que ens dignifiquen i que encara ens oculten.

 

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *