miozz mirades

un bloc de maceració lenta (el bloc de la Dolors )

el tot setmana del 24 de gener: badalona parla d’independència amb normalitat

BADALONA PARLA D’INDEPENDÈNCIA AMB NORMALITAT (segueix)

BADALONA PARLA D’INDEPENDÈNCIA AMB NORMALITAT

 

Encara que el gest tingui les seves restriccions, el fet que el primer ministre britànic David Cameron hagi ofert al primer ministre escocès, Alex Salmond, la convocatòria d’un referèndum sobre la independència d’Escòcia situa aquesta possibilitat en un pla de normalitat i plena legalitat, i això posa en evidència i dóna una lliçó a l’Estat Espanyol. El Dret d’Autodeterminació dels pobles és un principi fonamental dels drets humans que forma part de les normes que constitueixen el nivell més alt de les lleis internacionals que han d’ésser obeïdes sempre. Però a l’Estat Espanyol aquest principi sempre s’ha criminalitzat i vetat. Encara ara són molts els moviments polítics i socials que conserven prejudicis propis de l’època franquista contra aquest dret fonamental d’autodeterminació. Paral·lelament, però, la societat va avançant, la democràcia va madurant, i cada vegada és més fàcil parlar d’aquests temes obertament i sense sentir-se estigmatitzat per fer-ho.

Parlar avui, per exemple, de la Independència de Catalunya com a una possibilitat a tenir en compte en un pla real, forma part de la normalitat del país, cosa que fa uns anys era impensable. Igual com passa amb la reivindicació del Dret a Decidir.

I la normalitat del país inclou Badalona, una ciutat plural i complexa. Aquí cal molt debat sensibilitzador com ja es va dir en temps del Badalona Reflexiona i cal fer arribar aquest debat a tota la ciutat per anar creant opinió, per anar perdent la por a parlar-ne participativament, i a anar fent construcció nacional des de la inclusió diversa.

I aquesta és una bona setmana de mostra. El divendres 27 hi haurà la  presentació pública del nucli local de l’Assemblea Nacional Catalana, Badalona per la Independència, un moviment ampli i plural que a partir d’aquest punt de sortida farà una tasca de sensibilització i conscienciació per a difondre els beneficis econòmics, socials i democràtics que ha d’aportar la Independència de la Nació catalana a la majoria de la població. L’actor Toni Albà hi serà per mostrar suport.

Mentrestant segueixen els diàlegs del Full de ruta nacional  organitzats per Òmnium, que aporten arguments de contrast i debats a fons, i dissabte en el cicle Nosaltres decidim, els joves d’Òmnium projecten el documental Adéu Espanya?

Oportunitats fa poc temps impensables, de parlar i debatre les possibilitats d’independència des de la normalitat oberta i dialogant.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.