miozz mirades

un bloc de maceració lenta (el bloc de la Dolors )

moratòria aturada

Falten pocs dies per ser Nadal i la notícia que Badalona frena una moratòria que hauria trepitjat els drets fonamentals de llibertat de culte a molts dels nostres conciutadans és la millor felicitació rebuda. I el millor regal!
Això de les religions i dels rituals de culte potser pot semblar, vist des dels no creïents i en ple segle XXI, un anacronisme i/o  una pèrdua de temps. Però per als creïents – de la religió que sigui – és una necessitat espiritual, individual i col·lectiva. I aquesta necessitat és un Dret Fonamental reconegut per les Nacions Unides en la Declaració dels Drets Humans (precisament fa poc, parlava del/ la ddd) I el que està clar és que si el Dret val per a unes creences ha de valer per a totes les altres…
(segueix)

La fotografia és de la sala d’un centre de culte catòlic, a Badalona, que no té cap inconvenient en cedir l’espai als veïns i veïnes musulmans per tal que hi practiquin els seus rituals oratoris. Veïns i veïnes musulmans que no tenen cap inconvenient en practicar els seus rituals oratoris en una sala d’un centre de culte catòlic. I és que les diferents religions, entre elles, tenen moltes més coses que les fan properes que no pas coses que les allunyen…

Com tan bé expressava la plataforma Badalona som totes i tots en el seu comunicat de premsa, jo també he confiat que l’ajunatment de la meva ciutat “no permetrà que un dret fonamental emparat per una legislació de tant consens i vàlua no sigui reconegut en una ciutat com Badalona”  (en relació a l’atac a la llibertat de culte que es pretenia pepetrar). I em satisfà que l’oposició hagi respòs a l’alçada, i el ple municipal hagi dit NO!, si bé és preocupant que el propi alcalde s’hagi atrevit a plantejar-ho . Encara que hagi estat per escenificar, davant el seu electorat, la seva postura de rebuig, es tracta del rebuig a un dret i a una legalitat absultes.

El comunicat de premsa, reflex de la preocupació de la societat civil badalonina per l’anunci, ve a tomb per la informació apareguda als mitjans, segons la qual l’alcalde pretendria aplicar la moratòria (també més informació aquí) contra els centres de culte, potser esperant, com va fer Torramedé a Salt, guanyar temps davant l’anunci d’una modificació d’aquesta llei, anunciada per part del Govern de la Generalitat.

Aquesta pretensió de moratòria ha arribat fins al PLE MUNICIPAL, on no podia haver passat altra cosa que la que, afortunadament, va passar: va ser aturada. Era d’esperar en primer lloc perquè és el que pertoca a la coherència pròpia de totes les forces de l’oposició, que a més formen part de Badalona som totes i tots, i era lògic que actuéssin en conseqüència als principis subscrits. Però és que a més, en el cas de CIU, no fer-ho hauria estat renegar de la política defensada a l’anterior legislatura. Política clarament a favor de la llibertat de culte a la ciutat. De tot plegat n’ha parlat avui Xavier Rius a El Periódico, en el seu article repetint guió amb les mesquites.  , on se’n fa una anàlisi en profunditat. A l’article no es fa menció de la posició de la societat civil badalonina expressada per via de la plataforma Badalona Som Totes i Tots, potser perquè la pressió d’aquest altaveu no ha modificat un posicionament polític que segur que estava ja clar a priori. Però em sembla important tenir-la en compte i posar-la en valor, justament pel valor afegit que aporta, com a consens de la societat civil.

Badalona som totes i tots funciona amb comissions i grups de treball altament participatius, plurals, que fan feina de fons, proactiva. I la comissió jurídica i la comissió de llibertat de creences tenien els deures fets de fa molt temps.

Badalona som Totes i Tots exigeix respecte pels drets fonamentals dels ciutadans. La plataforma confia que l’ajuntament no aprovarà la moratòria contra els centres de culte

La plataforma Badalona Som Totes i Tots, davant les informacions aparegudes als mitjans de comunicació sobre una possible moratòria d’obertura de centres de culte a la ciutat, vol expressar el seu convenciment que l’alcalde, com a màxim representant de Badalona, vetllarà pel compliment d’un dret fonamental com és el de la llibertat de culte i en cap cas permetrà que es vulneri un principi reconegut per la següent legislació:

–         Article 18 de la Declaració Universal dels Drets Humans
–         Articles 18 i 27 del Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics
–         Article 14 de la Convenció sobre els Drets de l’Infant
–         Article 9 de la Convenció Europea dels Drets Humans
–         Article 16 de la Constitució Espanyola
–         Article 42 de l’Estatut de Catalunya
–         Punt 3 del Pacte per a la Convivència i el Civisme de Badalona signat per tots els grups polítics municipals l’any 2007.

Confiem que un ajuntament que ha fet bandera de la persecució de tots aquells que no compleixen les normes i els deures, no permetrà que un dret fonamental emparat per una legislació de tant consens i vàlua no sigui reconegut en una ciutat com Badalona.

L’associació Al-Furqan, una de les entitats que es veuria afectada per aquesta moratòria contrària als drets fonamentals esmentats, no només ha complert amb escreix tota la normativa vigent que li ha estat reclamada, sinó que la mateixa entitat, a través dels seus representants, està molt vinculada a moviments socials i cívics de la ciutat com la mateixa plataforma Badalona Som Totes i Tots.

Estant com estem a poc dies de celebrar Nadal, la notícia que Badalona frena una moratòria que hauria trepitjat els drets fonamentals de llibertat de culte a molts dels nostres conciutadans, me la prenc com a la millor felicitació rebuda! Iel millor regal!


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.