miozz mirades

un bloc de maceració lenta (el bloc de la Dolors )

el tot setmana del 4 de juliol: desmuntar rumors des de la participació veïnal

Desmuntar rumors des de la participació veïnal (segueix) 

DESMUNTAR RUMORS DES DE LA PARTICIPACIÓ VEÏNAL

Dijous passat al Centre Cívic Torre Mena, a Llefià, es va celebrar la cloenda dels cursos formatius d’agents anti-rumors, i es va poder veure el resultat dels tallers de teatre que van formar-se per treballar aquests temes des de l’expressió corporal i la reflexió vivencial. Sempre que participo en aquest tipus d’actes m’agrada adonar-me de la quantitat de cares noves que hi descobreixo. També m’agrada trobar-hi cares conegudes, però sobretot m’agrada aquesta barreja. Som 220.000 veïnes i veïns, i tot i amb això massa vegades tenim la sensació que sempre som els mateixos els que ens trobem en segons quin tipus d’actes. I veure com es va ampliant la xarxa, i com s’hi van incorporant perfils diferents, més plurals, més transversals, intergeneracionals… això anima i demostra que la feina s’està fent ben feta. I posa en dubte aquell rumor sobre una mala convivència generalitzada a Badalona.

A la sala d’actes de Torre Mena vam poder gaudir i emocionar-nos amb el treball de veïns i veïnes d’ EUREKA (Grup de Gent Gran de Salut-Llefià), de Sant Roc i de La Colina, i també vam conèixer el treball fet per un grup d’AMICS (La Pau) i un de la Fundació La Salut-Alta. Sempre commou el poder del teatre quan es tracta de treballar emocions, i l’eficàcia de fer-ho amb persones que potser mai havien fet teatre. D’això es tracta el teatre social, d’apropar-lo a nous sectors com a eina expressiva i interpretativa per cosir fractures.

L’acte de dijous passat, on es va cloure el primer cicle dels cursos que han donat a 135 persones d’arreu de la ciutat, eines de reflexió i acció per desactivar els rumors que atempten contra la convivència en la diversitat, va tenir un caire molt veïnal. D’aquest tipus de participació veïnal que va molt més enllà de les organitzacions veïnals pròpiament dites, i que dóna la paraula a perfils diversos que conviuen gràcies a un objectiu dinamitzador. És el mateix que passa en certa mesura en les trobades on s’està preparant el contingut de la propera edició d’Els Colors de la tardor, i el mateix que hapassat  als carrers de Baix a Mar, al celebrar-hi el “Dia Sense Cotxes, un dia per viure el carrer”: es pot comprovar que quan es posen les condicions, són desenes, centenars, els veïns i veïnes de totes les edats i condicions que independentment de la seva cultura associativa veïnal, són capaços d’articular una participació organitzada, altruista i molt comunitària, que transforma actituds de convivència.

Aquest és el camí, discret i laboriós: fer-ho des de la transformació d’actituds personals per incidir en les col·lectives, i per desmentir rumors basats en mentides. El de que a Badalona hi ha mala convivència generalitzada comença a ser ben difícil de creure.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.